Kuva: Lahti / Jukka Raittila
Luovuus

Lahti rakennutti viisi design-asuntoa järvinäköalalla – yhden talon koko kenkälaatikon luokkaa

26.6.2024 11:07
Mikko Perttunen
Arkkitehti: ”Tässä pääsi aivan eri tavalla irrottelemaan.”

Palkittu suomalaismuotoilija Tapio Anttila rakensi design-asuntoja pölyttäjille Mukkulan kartanopuistoon, yhdelle Lahden maineikkaimmista asuinalueista.

Asunnot ovat osa Lahden kaupungin Ilman pölyttäjiä emme pärjää -kampanjaa, joka aloitettiin kesäkuun alussa jakamalla niittykasvien siemenpusseja sekä myöhemmin ”Täällä pölytän minä” -pihakylttejä. Nyt kaupunki asensi design-asuntoja pölyttäjille, joiden pesimis- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet olennaisesti.

Asunnot suunnitellut Anttila on kansainvälisesti palkittu lahtelainen sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija.

– Olen aina ollut sellainen suunnittelija, joka lähtee suin päin johonkin uuteen, jos innostun. Tässä pääsi aivan eri tavalla irrottelemaan. Tämä oli eräänlaista terapiaa, Anttila toteaa tiedotteessa.

Asuntojen luonnonmukaisessa muotoilussa yhdistyvät kaarna, tuohi ja muu rosoinen materiaali sekä arkkitehtuurin eri tyylisuuntaukset. Anttilan mukaan jokainen asunto on uniikki kokonaisuutensa omilla inspiraatioillaan, kuten selkeälinjainen “Funkkis-tyylistä tykkäävien pölyttäjien pesä” ja Corbusier-tyylinen “Avant-garde-arkkitehtuuria arvostavien olioiden asuinsija”.

Design-asuntojen, pihakylttien ja siemenpussien lisäksi Lahti muun muassa asentaa pölyttäjäystävällistä katuvalaistusta ja järjestää Pölyttäjien yön, joka kannustaa asukkaita sulkemaan illaksi ja yöksi ei-välttämättömät ulkovalonsa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)