Marcela Laskoski / Unsplash
Ilmiöt

Kustannusten nousu haastaa tapahtuma-alan – alle puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo myynnin nousseen koronaa edeltävälle tasolle

22.2.2023 8:59
Mikko Perttunen
Myös työvoiman saatavuus on alalla ongelma.

Taloudellinen epävarmuus vaikuttaa tapahtumateollisuuden yritysten liiketoiminnallisiin näkymiin, kertoo Tapahtumateollisuus ry:n toteuttama tuore kyselytutkimus.

Keskeinen haaste ja kasvun este on tällä hetkellä yleinen kustannusten nousu. Toinen suuri haaste on työvoiman saatavuus. Neljännes vastaajista koki kaluston ja palveluiden saatavuuden ja yhtä suuri osa energian korkean hinnan suurena haasteena.

Yksikään vastaajista ei pitänyt toimintaympäristöä ennustettavana.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Yksikään vastaajista ei pitänyt toimintaympäristöä ennustettavana. Koronavuodet näkyvät vielä tapahtuma-alalla, ja nyt pandemian aiheuttaman pudotuksen rinnalle ovat tulleet vielä muut ongelmat.

45 prosenttia vastaajista sanoi myynnin nousseen vähintään koronaa edeltäneelle tasolle. Vastaavasti 35 prosenttia jäsenyrityksistä kertoi myynnin elpyneen korona-ajasta, mutta jäävän yhä alle koronaa edeltävän ajan tason. 20 prosenttia vastaajista sanoi myynnin olevan selvästi koronaa edeltävää aikaa matalammalla tasolla.

75 prosenttia vastanneista jäsenyrityksistä ennakoi vuodesta 2022 voitollista ja loput arvioivat tuloksen olevan tappiollinen.

Tapahtumateollisuus ry toteutti jäsenyrityksillään kyselyn 1.–15.2.2023, jossa kysyttiin näiden liiketaloudellisesta tilanteesta. Kyselyyn vastasi 20 jäsenyritystä, ja kyselyn tulokset ovat suuntaa-antavia.