Petri Haanpää / Unsplash
Viestintä

Kunnista 35 prosenttia käyttää tekoälyä viestinnässään – vain neljällä prosentilla sisäiset linjaukset tekoälyn käytöstä

23.11.2023 8:56
Mikko Perttunen
Tekoälypohjaisia työkaluja käytetään erityisesti tekstien suunnitteluun ja muotoiluun.

Suuri osa Suomen kaupungeista ja kunnista käyttää tai suunnittelee pian käyttävänsä viestinnässään tekoälypohjaisia työkaluja. Kuntaliiton kyselyyn vastanneista 182 kunnasta 35 prosenttia käyttää ja 22 prosenttia suunnittelee ryhtyvänsä käyttämään tekoälyä kunnan viestinnässä.

Tekoälyä käyttää jo reilusti yli puolet yli 100 000 asukkaan kunnista, ja kolmannes suunnittelee sen käyttöä. Alle 5000 asukkaan kunnista sen sijaan vain 14 prosenttia käyttää tekoälyä viestinnässään.

Useimmiten tekoälypohjaisia työkaluja käytetään kunnissa tekstien suunnitteluun ja muotoiluun. Lisäksi tekoälyä käytetään apuna sosiaalisen median viesteissä ja käännöksissä. Kyselyyn vastanneista osa käyttää tekoälypohjaisia sovelluksia myös kuvien luomisessa ja käsittelyssä sekä taitossa.

Kunnissa on myös suunnitteilla tekoälysovellusten käyttöönottoa kuntien verkkosivuilla auttamaan muun muassa tiedon löytymisessä ja sisällön tuotannossa.

– Tekoälyn käyttö yleistyy kovaa vauhtia työelämässä, ja kuntaviestinnässä ollaan tämän kehityksen etujoukoissa, Kuntaliiton viestinnän kehittämispäällikkö Tony Hagerlund toteaa tiedotteessa.

Vasta neljällä prosentilla kunnista on kuitenkin sisäisiä linjauksia tai ohjeita tekoälyn käyttöön. Kolme kuntaa kymmenestä suunnittelee linjausten laatimista.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Kuntaliiton verkkoviestinnän ja sosiaalisen median kyselyyn vastasi 182 kuntaa, vastausprosentti oli 58,9. Kysely toteutettiin loka-marraskuussa 2023. Kuntaviestintäkysely toteutetaan kahden vuoden välein.