Operaattori DNA:n teettämä Koululaistutkimus kertoo, että lasten halu rajoittaa omaa puhelimen käyttöään on kasvanut viime vuodesta.
Tutkimuksen mukaan noin 45 prosenttia sekä 5–12- että 13–16-vuotiaista lapsista ja nuorista haluaa itse rajoittaa puhelimella viettämäänsä aikaa. 5–12-vuotiaiden ikäryhmässä rajoittajien määrä on 8 prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vuonna, ja 13–16-vuotiaiden ikäryhmässä määrä on kasvanut 9 prosenttiyksiköllä. Tiedot perustuvat lasten vanhempien arvioihin.
Puolet 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista arvioi, että alakouluikäiselle sopiva aika puhelimen parissa olisi enintään 1–2 tuntia arkipäivisin. 16 prosenttia pitää puolestaan alle tuntia sopivana aikana puhelimella, ja 2–4 tuntia on sopiva lähes neljänneksen mielestä.
Vanhempien arvioimat todelliset puhelimen käyttöajat ovat sopivaksi koettua aikaa pidempiä.
Vanhempien arvioimat todelliset puhelimen käyttöajat ovat kuitenkin sopivaksi koettua aikaa pidempiä. Koululaistutkimuksen mukaan 5–12-vuotiaista lapsista 37 prosenttia käyttää puhelinta yhdestä kahteen tuntia arkipäivässä. 40 prosenttia alakouluikäisistä käyttää puhelinta puolestaan 2–4 tuntia päivittäin.
Vanhempien lasten ikäryhmässä sopivana puhelimen käyttöaikana pidetään alle neljää tuntia päivässä. Vanhempien arvion mukaan 13–16-vuotiaista 45 prosenttia viettää arkipäivisin puhelimen äärellä 2–4 tuntia, mikä on 15 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vuonna. Vajaa neljännes käyttää puhelinta 4–6 tuntia päivässä, ja 12 prosenttia jopa yli kuusi tuntia päivässä.
DNA:n yhdessä Nepa Insightin kanssa tekemä Koululaistutkimus selvittää kouluikäisten lasten ja nuorten puhelimen käyttöön ja hankintaan liittyviä tekijöitä.
Tutkimus on toteutettu jo yli kymmenen vuoden ajan.
Vuoden 2024 Koululaistutkimukseen vastasi online-paneelissa noin tuhat 5–16-vuotiaan lapsen vanhempaa.