Brändit

Koronapandemia ei ole kaatanut suuria suomalaisbrändejä – nämä tunnetut yritykset ajautuivat konkurssiin viimeisen vuoden aikana

Maailmanlaajuinen kriisi on kaatanut Suomessakin kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa pyörittäneitä yrityksiä.
Kuva:
Unsplash/Kit Suman
Koronapandemia ei ole kaatanut suuria suomalaisbrändejä – nämä tunnetut yritykset ajautuivat konkurssiin viimeisen vuoden aikana

Koronapandemia on vaikuttanut lähes jokaiseen suomalaisyritykseen viimeisen vuoden aikana, mutta tietyillä aloilla ongelmat ovat suurempia kuin toisilla. Esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja tapahtuma-alat ovat kärvistelleet jättivaikeuksissa käytännössä koko kriisin ajan.

Isot suomalaisbrändit ovat kuitenkin toistaiseksi säästyneet konkursseilta. Yksikään maanlaajuisesti tunnettu suomalaisbrändi ei ole kaatunut viimeisen reilun vuoden aikana. Suomessa toimivista ulkomaalaisista brändeistä lentoyhtiö Norwegian on ainut iso toimija, jonka Suomen-yritykset ovat ajautuneet konkurssiin korona-aikana.

Vaikka suomalaisbrändit ovat pysyneet pystyssä, se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Suomessa olisi kaatunut isoja yrityksiä koronapandemian siivittämänä. MarkkinointiUutiset listasi tunnettuja suomalaisyrityksiä, jotka ovat ajatuneet konkurssiin viimeisen reilun vuoden aikana.

Vierumäki Country Club Oy

Yrityksen pääasiallisena liiketoimintana oli vastata Vierumäellä toimivan hotellin majoitus- ja ravintolaliiketoiminnasta. Vuonna 2019 yrityksen liikevaihto oli reilut 22 miljoonaa euroa.

Cityjet Oy

Irlantilaisen lentoyhtiön suomalaisen sisaryhtiön ongelmat alkoivat jo ennen koronaa, mutta Cityjet Oy haettiin konkurssiin koronakriisin alkutaipaleella. Vuonna 2019 yrityksen liikevaihto oli reilut 22 miljoonaa euroa.

Kajon Oy

Espoolaisen perheyhtiön ongelmat alkoivat jo ennen koronaa, mutta pandemia oli viimeinen niitti. Taksiliikennetoimintaa harjoittanut Kajon Oy saavutti 7,6 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2018. Myös konsernin muut yhtiöt, Kajon Group Oy, Taksi Group Oy, Kajon Kalustonhallinta ja Kajon Taksiliikenne, olivat mukana konkurssihakemuksessa.

Brothers Clothing

Miestenvaatteita myyvän ruotsalaisen kauppaketjun Brothersin Suomen-yritys ajautui konkurssiin, ja ketju päätti toimintansa Suomessa kokonaan. Brothers Clothingin liikevaihto oli vuonna 2019 reilut seitsemän miljoonaa euroa.

Norwegianin Suomen-yritykset

Lentoyhtiö Norwegianin Suomen-yritykset, lentohenkilökuntaa työllistäneet OSM Aviation Finland Oy ja Norwegian Osm Fi Oy, haettiin konkurssiin viime kesänä. Sadat ihmiset menettivät työpaikkansa. OSM Aviationin liikevaihto oli vuonna 2018 liki 24 miljoonaa euroa ja Norwegian Osm:n liikevaihto liki 12 miljoonaa euroa, joten Norwegian oli merkittävä toimija Suomen mittakaavassa.

Enevo Oy

Enevo oli startup-yritys, joka keräsi kymmenien miljoonien euron rahoituksen roskiskeksinnöllään. Enevo kehitti antureita, jotka ilmoittivat jäteastioiden tyhjennystarpeista. Yritys haettiin konkurssiin viime kesänä. Enevon liikevaihto pyöri vasta reilussa kahdessa miljoonassa eurossa, mutta potentiaali oli pilvissä.

Seinäjoki Activity Park

Duudsonien huvipuistobrändi on kasvanut merkittävästi muutamassa vuodessa, mutta koronapandemia veti hyvän työn vessanpöntöstä alas. Duudsonit Activity Parkin Seinäjoen-yksikkö haettiin konkurssiin viime vuonna. Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli 1,6 miljoonaa euroa. Brändi jatkaa kuitenkin eloaan, sillä Seinäjoen puistoa pyörittää nyt uusi taustayhtiö.

Briefcomm Oy

Briefcomm Oy oli mainostoimisto McCann Helsingin taustayhtiö. Kansainvälinen brändi ei onnistunut selviytymään korona-ajasta, vaikka monet markkinointitoimistot pystyivät jopa kasvattamaan toimintaansa. Viimeinen tilikausi tuotti 1,3 miljoonan euron liikevaihdon. Nyt McCann Helsinki tekee uutta tulemista uuden toimitusjohtajansa johdolla.

StayAt Finland Oy

Hotelliala kuuluu koronan suurimpiin kärsijöihin, mutta siitä huolimatta monet hotellit ovat keksineet keinot selviytyä. Espoon Leppävaarassa sijaitseva Hotelli Hellsten ei kuitenkaan keksinyt, vaan hotellin omistanut StayAt Finland ajautui konkurssiin viime syksynä. Viimeisen tilikauden liikevaihdoksi jäi reilut 4,5 miljoonaa euroa. Nykyään Hellstenissä toimii yritysmajoitusyhtiö Forenomin huoneistohotelli.

Manu Events Oy

Viisi ravintolaa omistanut yritys hävisi asiakaskadon mukana. Yrityksen liikevaihto kasvoi mukavasti ennen koronaa ja oli vuonna 2019 5,7 miljoonaa euroa, mutta viime keväänä alkaneet ongelmat johtivat nopeasti konkurssiin. Manu Events omisti muun muassa Helsingissä ja Turussa toimineet Bassi-ravintolat.

Betamet Oy

Oululainen teollisuuden alan yritys oli tunnettu toimija Oulun seudulla, jossa yritys työllisti noin 200 työntekijää. Kaleva-lehden mukaan konkurssin syynä oli putkistourakan kaatuminen. Yrityksellä oli kaksi tytäryhtiötä. Vuonna 2018 Betamet Oy:n liikevaihto oli reilut 18 miljoonaa euroa, mutta vuotta myöhemmin se oli enää reilut 10 miljoonaa euroa.

Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy

Vastaamo muistetaan etenkin tietomurtokohusta, jossa yrityksen asiakkaiden tietoja varastettiin ja myös julkaistiin Tor-verkossa. Varas yritti kiristää tiedoillaan rahaa Vastaamolta ja myös Vastaamon asiakkailta. Kohun lisäksi Vastaamo muistetaan nopeasti kasvaneena yrityksenä, jonka liikevaihto oli vuonna 2019 liki neljä miljoonaa euroa. Yritys haettiin konkurssiin tämän vuoden helmikuussa.

Lähteet: Asiakastieto, Finder, Kauppalehti

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa