Elisa Karhula
Ilmiöt

Koivun kuoresta korvaaja titaanioksidille? Lumene kaavailee mikromuovien korvaamista suomalaisen Innomostin tuotteella

15.4.2024 9:51
Mitra Vasara
Innomost on laajentunut jo kuuteen eri maahan.

Suomalainen startup nimeltä Innomost on lanseerannut uuden tuotteen portfolioonsa. Betuinno Betulin Top Quality Fine -tuote valmistetaan suomalaisesta, kierrätetystä koivun kuoresta, joka on peräisin sertifioiduista metsäteollisuuden sivuvirroista. 

Valmiste pystyy korvaamaan valkoisen pigmentin, esimerkiksi ihmisille ja luonnolle myrkyllisen titaanioksidin osalta. Innomost on tiedotteensa mukaan laajentunut nopeasti kuuteen eri maahan. Yhtiö rahoittaa tulevaisuuden tavoitteitaan, eli uusia tuotteita ja kansainvälistä kasvua, Metsä Springiltä ja Innovestorilta kerätyllä 1,4 miljoonan euron lisärahoituksella.

Yhtiön tiedonannon mukaan tuotteella on myös antioksidanttisia ja tulehduksilta suojaavia ominaisuuksia. Tuote on yhtiön mukaan myös täysin biohajoava, vegaaninen ja myrkytön.

– Kuluttajien tarpeet ja uudet määräykset edellyttävät, että kauneudenhoitotuotteet ovat kestäviä, turvallisia ja tarjoavat loppukäyttäjille läpinäkyvyyttä tuotteiden sisällöstä. Betuinno Betulin -valkopigmentti soveltuu erilaisiin käyttötarkoituksiin, mikä mahdollistaa Innomostin laajentumisen uusille toimialoille, kertoo Innomostin toimitusjohtaja ja perustaja Sami Selkälä tiedotteessa.

Valkoista pigmenttiä käytetään laajasti kuluttajatuotteissa: sitä löytyy muun muassa kosmetiikasta, hammastahnoista, aurinkovoiteista ja pinnoitteista. Valkoisen pigmentin osalta Betuinno-betuliini pystyy Innomostin mukaan korvaamaan markkinoiden johtavan valmisteen eli titaanidioksidin, jonka käyttö ruokatuotteissa on jo kielletty Euroopassa. Se on luokiteltu potentiaalisesti karsinogeeniseksi tuotteeksi. Aurinkovoiteista titaanioksidia myös päätyy veteen, jossa se saattaa saastuttaa ja vahingoittaa eläimiä.

Yrityksen tuotteita käytetään jo kolmella eri mantereella kauneus- ja kosmetiikkatuotteissa ja sen suurimpia asiakkaita on muun muassa Lumene. 

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Innomost on saanut valmiiksi uuden koelaitoksen, joka sijaitsee Pohjois-Euroopan suurimmassa epäorgaanisen kemianteollisuuden keskittymässä Kokkolassa. Tämän laitoksen avulla Innomost voi edistää patentoitua tuotantoteknologiaansa ja edetä kohti kaupallista mittakaavaa. Seuraavaksi odotamme innolla asiakaskunnan laajentamista maailmanlaajuisesti eri teollisuuden aloille, sanoo Erik Kolehmainen, Innomostin hallituksen puheenjohtaja ja Metsä Springin Corporate Venturing -toiminnan johtaja tiedotteessa.

Lumenen T&K ja kestävän kehityksen johtaja, tohtori Alain Mavon kertoo tiedotteessa:

– Yhteistyö Innomostin kanssa on erittäin arvokasta ja saamme sen myötä käyttöömme paikallisesti tuotettuja raaka-aineita metsäteollisuuden sivuvirroista. Pystyimme esimerkiksi formuloimaan koivusta jalostettuja raaka-aineita ja vähitellen luopumaan mikromuovista tehdyistä kuorivista partikkeleista Barkinno-koivukuorijauheen ansiosta.