Sweco
Ilmiöt

Joka kolmas suomalainen ei luota vihreään siirtymään – elinkustannusten nousu huolestuttaa

24.1.2024 8:10
Mitra Vasara
Suomalaiset suhtautuvat vihreään siirtymään ristiriitaisesti, paljastaa Swecon tuore kysely.

Joka kolmas suomalainen kokee, ettei luota vihreään siirtymään eikä sen asiantuntijoihin ja ajattelee, että vihreä siirtymä on vain poliitikkojen puhetta. Puolet suomalaisista pitää kuitenkin vihreän siirtymän toteutumista välttämättömänä ja neljä viidestä arvioi vihreän siirtymän hyödyttävän suomalaista yhteiskuntaa. Suomalaisista joka kolmas kokee, että vihreä siirtymä vaikuttaa erityisesti elinkustannuksiin.

Vihreään siirtymään erikoistunut konsulttiyritys Sweco tutki 2 000 suomalaisen ymmärrystä ja asenteita vihreää siirtymää kohtaan. Kyselyssä käy ilmi, että suomalaisten ymmärrys vihreästä siirtymästä vaihtelee. Vastaajista 41 prosenttia kertoi, että kokee ymmärtävänsä vähintäänkin melko hyvin, mitä vihreällä siirtymällä tarkoitetaan, kun taas joka kolmas koki ymmärtävänsä asian huonosti tai ei lainkaan. Loput olivat tietämyksensä tasosta epävarmoja.

Vaikka puolet suomalaisista kokee vihreän siirtymän toteutumisen olevan välttämätön suomalaiselle yhteiskunnalle, vain neljännes suhtautuu sen toteutumiseen luottavaisesti. Vihreään siirtymään luottavaisesti suhtautuvien määrä on pienempi kuin epäluottavaisten määrä. Vihreän siirtymän toteutumista epäilevät erityisesti iäkkäät miehet. 

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Suomalaisten suhtautumisessa on ristiriitaa, eli moni pitää vihreää siirtymää tärkeänä, mutta siihen ei ole vielä luottoa. Kyselyssä reilusti yli puolet suomalaisista kertoi myös toivovansa, että aiheesta keskusteltaisiin ymmärrettävämmällä tasolla. Tämä on tärkeä viesti meille vihreän siirtymän mahdollistaville yrityksille sekä koko teknologiateollisuudelle, Swecon Teollisuus ja energia -toimialan johtaja Erik Skogström sanoo tiedotteessa.

Epäilyksistä huolimatta peräti 82 prosenttia suomalaisista kokee, että vihreä siirtymä hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa jollakin tavalla. Suurin positiivinen vaikutus vihreällä siirtymällä on suomalaisten mielestä energiantuotantoon, ilmastonmuutokseen ja liikenteeseen. Vastaajien mielestä vihreän siirtymän hyödyt Suomen vietinteollisuuden kilpailukyvyn parantumiseen ja talouskasvuun ovat kuitenkin vähäiset.  

Suomalaisista joka kolmas kokee, että vihreä siirtymä vaikuttaa erityisesti elinkustannuksiin. Näistä vastaajista jopa 86 prosenttia kokee, että vaikutus näkyy elinkustannusten nousuna.

– Inflaation ja yleisen globaalin epävarmuuden aikana tämä ei ole yllättävä tulos. Vihreän siirtymän ratkaisut eivät kuitenkaan automaattisesti käy kuluttajan kukkarolle, vaan ne rakentavat yhteiskunnan kriisikestävyyttä. Nyt jo meneillään olevan energiamurroksen lisäksi kestävä kaupunkisuunnittelu ja luonnon monimuotoisuuden tukeminen ovat vihreän siirtymän ydintä, Skogström jatkaa.

Tutkimuksen data kerättiin Bilendi Oy:n kuluttajapaneelissa 10.-16.11.2023. Vastaajia oli 2000.

Tutkimus kohdistettiin 18-74-vuotiaille suomalaisille. 

Loppunäyte rakennettiin kansallisesti väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja alueen mukaan.