Johanna Erjonsalo, kuvassa lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen
Ilmiöt

”Isot firmat pitävät pieniä pankkeinaan rikkomalla maksuehtolakia” – Suuret yritykset pidentävät laittomasti maksuaikoja

6.3.2024 10:08
Mitra Vasara
Arvion mukaan neljännes konkursseista johtuu siitä, että yritys ei saa rahojaan ajallaan.

Yli puolet pk-yrityksistä kertoo tuoreessa Yrittäjägallupissa, että maksuaikoja koskevaa lakia ei ole noudatettu. Maksuaikojen pidentäminen koskee lähes 100 000 pk-yritystä. Lain mukaan yritysten välisten laskujen maksuaika saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on osapuolten välillä erikseen sovittu.

– Isot firmat pitävät pieniä pankkeinaan rikkomalla maksuehtolakia. Yrittäjät raportoivat, että myös suuri osa valtion- ja kuntayhtiöistä pitkittää maksuja yli 30 päivää sopimatta tästä erikseen. Maan tapa on, että suuryritys vain yksipuolisesti ilmoittaa pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo tiedotteessa.

Helmikuussa tehdyn Yrittäjägallupin vastaajista 53 prosenttia kertoo, että käytössä olevista yli 30 päivän maksuajoista ei ole sovittu yrityksen kanssa lain edellyttämällä tavalla.

Pitkät maksuajat aiheuttavat taloudellista haittaa pk-yrityksille. Kun maksuajat nousevat 60 päivään ja siitä pidempiin aikoihin, taloudellista haittaa aiheutuu jo yli 60 prosentille yrityksistä.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

–  On arvioitu, että neljännes konkursseista johtuu siitä, että yritys ei saa rahojaan ajallaan. Olemme nähneet viime vuonna ennätyskorkeita konkurssilukuja ja arvioimme tilastojen vielä synkkenevän alkuvuoden aikana, Toivonen sanoo.

Gallupiin vastanneiden yritysten edustajista 35 prosenttia sanoo, että heidän maksuaikojaan on pidennetty kahden viimeisen vuoden aikana. 

Suurista yksityisistä yrityksistä jopa 73 prosenttia on pidentänyt maksuaikojaan.

–  Puolessa niistä tapauksista, joissa palvelun tai tuotteen toimittanut yritys on joutunut odottamaan maksua yli kuukauden, ei ole sovittu pidemmästä maksuajasta, vaikka laki sitä vaatii, Toivonen sanoo.

Noin puolet vastaajista ovat sitä mieltä, että viranomaisen tulisi valvoa lain noudattamista.

–  Viime hallituskaudella oikeusministeriön työryhmä teki perusteellisen ehdotuksen, miten lain rikkominen saataisiin kuriin viranomaisvalvonnalla. Tämä lakimuutosehdotus tulisi nyt etsiä pikaisesti käyttöön ja tuoda eduskuntaan, Toivonen vaatii.

Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi helmikuussa 1 339 pk-yritysten edustajaa.