Luovuus

Huuhkajien sensaatiovideo on urheilumarkkinointia parhaasta päästä – ja lisää on tulossa, sanoo Palloliiton markkinointipäällikkö

4.6.2021 9:15
Toni Rajamäki
Huuhkajien video on tavoittanut Twitterissä jo lähes kaksi miljoonaa silmäparia.

Viime tiistai oli historiallinen päivä suomalaisessa jalkapalloilussa, kun Suomen miesten A-maajoukkue julkisti EM-kisajoukkueensa ensi viikolla alkavaan turnaukseen. Samalla Palloliitto osoitti myös markkinointitaitonsa, sillä joukkueen julkistus herätti laajaa mielenkiintoa yli jalkapallorajojen – ja myös yli maarajojen.



Palloliitto julkisti joukkueen Ylen televisiolähetyksessä videolla, jossa kisakoneeseen yltäneitä nimiä julkaisi ihmiset eri ammattialoilta. Mukana oli muun muassa poliisi, pappi, VR:n kuuluttaja ja ammattijääkiekkoilija, Leijonien kapteeni Marko Anttila.



Videota voi helposti sanoa urheilumarkkinoinnin malliesimerkiksi, eikö niin Palloliiton markkinointipäällikkö Mikko Laitinen?



– Mahtavaa, jos joku ajattelee näin. Siihen toki pyrimme, Laitinen sanoo MarkkinointiUutisille.



Videon julkaissut twiitti on kerännyt Twitterissä jopa yli 1,8 miljoonaa katselukertaa. Vaikka videon odotettiin saavan paljon huomiota, on tällainen näkyvyys tullut yllätyksenä.



– Meillä oli kovat tavoitteet, mutta suosio silti yllätti. Yksi parhaimmista asioista on se, että he, jotka eivät seuraa jalkapalloa vielä kovin aktiivisesti, ovat innostuneet videosta.



Muun muassa Teemu Pukin edustama Valioliiga-seura Norwich nosti videon esiin omalla Twitter-kanavallaan, jolla on liki 750 000 seuraajaa. Video saikin valtavan kansainvälisen yleisön.



– Huuhkajien markkinoinnissa on aina mahdollisuus tuoda Suomea ja suomalaisuutta positiivisesti esiin sekä vahvistaa Suomi-brändiä maailmalla, ja tämä video on siitä hyvä esimerkki.



Palloliiton markkinoinnin pääasiana on tietenkin kasvattaa suomalaista jalkapallokulttuuria, ja sitä tavoitetta video tukee erinomaisesta. Videon yksi pääviesteistä on, että Huuhkajat on koko Suomen juttu. Siksi videolla on mukana muun muassa Marko Anttila, joka sai Leijonien kapteenin virassa julkaista Huuhkajien kapteenin Tim Sparvin nimen.



– Palloliitto pyrkii jatkuvaan yhteistyöhön eri lajien kanssa. Oli suuri kunnia saada Leijonat mukaan videolle, Laitinen painottaa.



Useilla videolle päässeillä henkilöillä on jonkinlainen yhteys pelaajaan, jonka nimen he julkistivat. Esimerkiksi Anttilaa ja Sparvia yhdistää kapteenin rooli. Suomen ykkösmaalivahdin Lukas Hradeckyn nimen sanoi puolestaan Vesa-Matti Loiri, jolta löytyy taustaa jalkapallomaalivahtina. Nikolai Alhon nimen julkisti taas hänen ystävänsä, räppäri Mikael Gabriel.



Palloliiton markkinointikoneisto on tehnyt jo pitkään vahvaa työtä, ja Huuhkajien brändi onkin kasvanut merkittävästi urheilullisen menestyksen ohella muutaman viime vuoden aikana. Laitinen lupaa, että luvassa on vielä paljon lisää erottautuvaa markkinointia.



– En avaa sen tarkemmin, mutta lisää on tulossa, hän paljastaa.



Joukkueen julkistusvideon taustalla oli koko Palloliiton markkinointi- ja viestintäosasto, mutta päävastuussa olivat Laitinen, Palloliiton myynti- ja markkinointikoordinaattori Niko Kauppinen sekä toimeksiantona editoinnista vastannut Valtteri ”Joltter” Jormanainen.



Kamara-tapauksesta tullut vain vähän soraääniä



Suurta huomiota keräävät markkinointityöt keräävät yleensä myös negatiivisia kommentteja, joilta Palloliittokaan ei välttynyt. 

Soraääniä tuli siitä, että joukkueen ainoan afrikkalaistaustaisen pelaajan nimen julkisti poliisi.

Rasisminvastaisessa taistelussa näkyvästi mukana oleva Palloliitto kokee, että Glen Kamaran nimen julkaisu luotettavaksi koetun instituution toimesta sopii videon tavoitteisiin hyvin. Jotkut tulkitsivat julkaisun kuitenkin niin, että siitä syntyy negatiivisia mielleyhtymiä.



– Palloliiton tavoitteena on edistää markkinoinnin ja viestinnän keinoin aina yhdenvertaisuutta. Videon tavoitteena oli ehdottomasti tuottaa hyvää mieltä kaikille ja yhdistää suomalaisia. Tiedostamme, että tämä kohtaus videossa on aiheuttanut pahaa mieltä, ja olemme siitä vilpittömästi pahoillamme, Laitinen sanoo.



Kokonaisuudessaan palaute on kuitenkin ollut erinomaista.



– Muutamat ovat olleet harmissaan ”poliisikohtauksesta”, mutta 99 prosenttia palautteesta on ollut positiivista, joten palaute on ollut suuressa kuvassa erinomaista.

Katso Huuhkajien video tästä:

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)