Unsplash/Marten Bjork
Digitaalisuus

Huomattava osa digiosaajista arvelee jättävänsä nykyisen työnsä lähitulevaisuudessa – palkan ja työnantajan arvojen merkitys on noussut

7.12.2021 13:25
Minna Lehto
Digiosaajat arvostavat taloudellisten seikkojen ja yrityksen arvojen lisäksi hyvää työ- ja yksityiselämän tasapainoa.

Digiosaajista on nykyisin kova kysyntä, ja myös osaajat itse tiedostavat sen. Jopa 40 prosenttia digitaalisilla aloilla työskentelevistä osaajista etsii aktiivisesti työtä. Lähes 75 prosenttia työntekijöistä taas arvelee jättävänsä nykyisen työnsä 2–3 vuoden kuluessa, selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) tutkimuksesta.

Kyselytutkimuksen mukaan tärkeimmät motivaattorit työpaikan vaihtamiseen ovat mahdollisuus edetä uralla (63 prosenttia) ja uusien haasteiden etsiminen (49 prosenttia).

Myös markkinoinnin parissa työskentelee runsaasti digiosaajia, joista on kova pula.

Digiosaajat arvostavat työssään edelleen eniten hyvää työ- ja yksityiselämän tasapainoa. Taloudelliset seikat ja pitkän aikavälin kannustimet ovat nousseet viidenneltä sijalta kolmanneksi vuodelta 2018. Myös työpaikan monimuotoisuuteen, inklusiivisuuteen ja ympäristökysymyksiin liittyvien asioiden merkitys digiosaajille on kasvanut viime vuoden aikana: ne ovat nyt tärkeitä 61 prosentille.

Puolet vastaajista ei työskentelisi yrityksille, jotka eivät jaa samoja ajatuksia monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta. 48 prosenttia taas ei halua työskennellä yrityksessä, jonka ympäristöpolitiikkaan liittyvät ajatukset poikkeavat omista.

– Digitaalisissa tehtävissä työskentelevät työntekijät selvisivät koronakriisistä suhteellisen vahingoittumattomina ja ovat nyt siirtymässä ylikuumennetuille kykymarkkinoille, joilla on tarjota monia vaihtoehtoja. Teknologiaosaajien palkat ovat nousseet tasolle, jolla harvat työnantajat voivat kilpailla. Tutkimuksemme osoittaa kuitenkin, että raha ei ole kaikki kaikessa – työnantajat voivat silti houkutella digitaalisia kykyjä oikean työpaikkakulttuurin ja -arvojen avulla, BCG:n osakas Tapio Schrey kertoo tiedotteessa.

Digiosaajien kiinnostus työperäiseen maahanmuuttoon on laskenut

Kiinnostus etätöihin on ohittanut kiinnostuksen työperäiseen maahanmuuttoon. Yhä harvempi on halukas muuttamaan työn perässä toiseen maahan. Maastamuutosta kiinnostuneiden digiosaajien määrä on laskenut 55 prosenttiin vuoden 2018 67 prosentista.

68 prosenttia vastaajista voisi kuitenkin tehdä etätyötä ulkomaalaiselle yritykselle. Erityisen kiinnostuneita digiosaajat ovat yrityksistä, jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa. Yhä muuttohalukkaat digiosaajat ovat kiinnostuneimpia Kanadasta.

– Digitaalisista osaajista on nyt maailmanlaajuisesti kova kysyntä, ja osaajat ovat tiedostaneet sen. Suomalaisten yritysten tulee siis todella pitää kiinni digiosaajistaan ja miettiä keinoja osaajien houkuttelemiseksi. Etätyöskentelyn yleistyttyä digitaalisia osaajia kannattaa etsiä myös Suomen rajojen ulkopuolelta, sanoo toimitusjohtaja Ismo Kurri Rekrytointi.com-palvelusta.

Kansainvälisen Decoding Digital Talent -tutkimuksen otos kattoi lähes 10 000 digitaalisissa tehtävissä työskentelevää työntekijää. Kysely tehtiin yhteistyössä kansainvälisen, 139 maassa toimivan The Network -rekrytointiverkoston kanssa ja Suomessa vastaukset keräsi Rekrytointi.com-palvelu, joka on verkoston edustaja Suomessa.

Lue myösYritykset ovat alkaneet panostaa työnantajabrändin kehittämiseen rekrytointihaasteiden kasvettua, mutta rekrytointiprosesseissa tehdään usein virheitä

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)