Mathias Foster
Media

HS:n entinen päätoimittaja Kaius Niemi Toimittajat ilman rajoja ry:n johtoon

23.2.2024 9:25
Mikko Perttunen
Suomessa on Niemen mukaan ymmärretty lehdistön rooli ja lehdistönvapaus, mutta tilanne ei ole enää itsestään selvä.

Toimittajat ilman rajoja Suomi ry:n puheenjohtajaksi on valittu Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Kaius Niemi.

Nykyään viestintäyritys Miltton Groupin varatoimitusjohtajana toimivalla Niemellä on tiivis tuntuma lehdistönvapauteen sekä Suomessa että maailmalla. Niemi on työskennellyt Helsingin Sanomien lisäksi muun muassa Ilta-Sanomien päätoimittajana. Hän on myös toiminut kansainvälisen lehdistönvapausjärjestön International Press Instituten hallituksen jäsenenä vuodesta 2014.

– Suomalaisen avoimen yhteiskunnan vahvuus on ollut se, että täällä on ymmärretty lehdistön rooli faktapohjaisen tiedon välittäjänä. Tilanne ei kuitenkaan ole enää itsestään selvä. Niin Suomessa kuin maailmallakin on osoittautunut toimivaksi poliittiseksi valuutaksi osapuolittaa riippumattomia toimituksia ja toimittajien työtä. Journalismin rooli vallan vahtikoirana halutaan ohittaa leimaamalla se poliittiseksi vastustajaksi. Tämä on hyvin lyhytnäköistä. Ilman kriittistä journalismia ei ole toimivaa demokratiaakaan, Niemi painottaa tiedotteessa.

Niemi muistuttaa, että pohjimmiltaan lehdistönvapaus takaa yleisölle pääsyn tarkistetun tiedon äärelle.

– Lehdistönvapauttahan ei ylläpidetä lehdistöä itseään varten. Se on tarkoitettu takaamaan yleisön vapaa tiedonsaanti. Juuri tästä syystä autoritaariset johtajat pyrkivät kaikin eri keinoin estämään riippumattoman median toiminnan, Niemi toteaa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)