Kuvaaja:
Rural Explorer / Unsplash
Ilmiöt

Hintojen nousu on vaikuttanut hieman suomalaisten mökkeilyyn

23.6.2023 10:00
Mikko Perttunen
Mökille halutaan nyt hyvä nettiyhteys ja puitteet etätöiden tekemiseen.

Juhannuksena moni suuntaa mökkiolosuhteisiin, mutta Yleinen hintatason nousu on vaikuttanut jonkin verran suomalaisten mökillä käymiseen. Vallitseva taloustilanne on vaikuttanut myös suomalaisten halukkuuteen hankkia mökki, paljastuu S-Pankin Suuresta mökkikyselystä.

Niin ruokakauppaan, auton käyttöön kuin asumiseenkin uppoavat kulut ovat kasvaneet sitten viime kesän. Vaikutukset näkyvät myös vapaa-ajan vietossa. 30 prosenttia suomalaisista, joilla on mökki käytössään, kertoi hintojen nousun vaikuttaneen mökillä käymiseen: 12 prosenttia kertoo matkustavansa mökille harvemmin, mutta viettävänsä siellä enemmän aikaa. Vähemmän aikaa viettää mökillä 13 prosenttia vastaajista.

Suurimmalle osalle taloustilanne ei ole kuitenkaan hetkauttanut mökkeilyä suuntaan tai toiseen.

"Mökkeily on olennainen osa suomalaista kulttuuria ja mielenmaisemaa."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Mökkeily on olennainen osa suomalaista kulttuuria ja mielenmaisemaa. Juuri mökki on monelle se paikka, johon mennään lataamaan akkuja. Näyttäisi siltä, että mökkeilystä ei olla valmiita helpolla tinkimään, vaikka taloudellinen tilanne olisikin tiukentunut, S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen kertoo tiedotteessa.

Suomalaisten mökkimieltymykset näyttävät isossa kuvassa pysyneen varsin muuttumattomina, kun vertaillaan tuloksia edellisvuosien Suuriin mökkikyselyihin.

Suosituin mökkimatka on edelleen enintään 100 kilometrin pituinen. Suosituimpien mökkivarusteiden kolmen kärkeä pitävät edelleen sauna, jääkaappi ja sähköt. Halukkuutta mökille matkustamiseen laskee eniten huonot kelit (31 prosenttia), pitkä matka (27 prosenttia) ja hintojen nousu (25 prosenttia).

Tarve hyvälle internetyhteydelle on kasvanut edellisvuodesta. Hyvää nettiyhteyttä peräänkuuluttaa 59 prosenttia vastaajista, kun viime vuonna vain 40 prosenttia ilmoitti laajakaistan melko tai erittäin tärkeäksi mukavuudeksi. Hyvän netin tarve on tasainen kaikissa haastatelluissa ikäryhmissä.

Etätöiden tekeminen on lisääntynyt roimasti. Puitteita etätöiden tekemiseen pitää melko tai erittäin tärkeänä 35 prosenttia suomalaisista.