Kuvaaja:
Fotografiska / Stockmann
Luovuus

Helsingin keskustassa nähdään kesällä tekoälyinstallaatio, joka tutkii ihmisten rakkautta esineisiin

28.4.2023 12:03
Satu Hurme
Taideprojektin myötä kansainvälinen valokuvataiteen museo Fotografiska saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen.

Kansainvälisen valokuvataiteen museon Fotografiskan uniikki tekoälyinstallaatio nähdään ensi kesänä Helsingin Stockmannilla. Tallinnan Fotografiskan ja Stockmannin yhteistyöprojekti toteutetaan monimediataiteilija Alyona Movko-Mägin johdolla. 

– Ainutlaatuinen yhteistyömme Fotografiskan kanssa tukee tavoitettamme kehittää tavarataloistamme inspiroivia, elämyksellisiä ja monikäyttöisiä tiloja, jotka tarjoavat asiakkaillemme ostosmahdollisuuksien lisäksi erilaisia palveluita, elämyksiä ja yhteisöllisyyttä. Uskomme, että niin kaupunkilaiset kuin Helsingissä vierailevat turistitkin yllättyvät iloisesti taiteen tuomisesta tavarataloomme, sanoo Helsingin tavaratalojohtaja Mariela Nortama tiedotteessa. 

Myös Virossa Helsingissä toteutettavaa yhteistyötä pidetään hyvänä.

– Olemme iloisia tästä ainutlaatuisesta yhteistyöstä, sillä suomalaiset ovat ottaneet Tallinnan Fotografiskan lämpimästi vastaan aina avajaisista lähtien. Toivommekin tämän valtavan kiinnostuksen Fotografiskaa kohtaan jatkuvan nyt myös Helsingissä tämän projektin myötä. Baltiassa merkittäväksi tavarataloikoniksi kasvanut suomalainen Stockmann on luonteva taho aloittaa tämä yhteistyö, sanoo Tallinnan Fotografiskan johtaja Margit Aasmäe tiedotteessa. 

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Kesällä Stockmannilla nähtävä “Live, Love, Stuff!” -installaatio kertoo ihmisten rakkaudesta esineisiin. Teos perustuu suomalaisten kertomuksiin omista tärkeimmistä esineistään. Installaation takana oleva taiteilija Movko-Mägin työt tutkivat perinteisesti taiteen, teknologian ja ihmiskokemusten kohtaamisia.

– Rakkaussuhteemme omaisuuteemme on mielenkiintoinen ilmiö, olipa kyse sitten repaleisen nallekarhun tunnearvosta, leuat loksauttavan taideteoksen esteettisestä vetovoimasta tai luotettavan keittiökoneen toiminnallisesta arvosta. Meillä ihmisillä on kyky muodostaa vahvoja kiintymyksiä elämämme esineisiin, ja on kiehtovaa nähdä, kuinka paljon vaivaa näemme elottomien esineiden hankinnassa ja vaalimisessa sekä kuinka niistä voi tulla meille pakkomielteitä, Movko-Mägi sanoo tiedotteessa.