Kansallisgalleria
Digitaalisuus

Gallen-Kallelaa virtuaalisesti – Kansallisgalleria kokeilee siipiään metaversumissa

27.1.2023 14:01
Mikko Perttunen
Pilottihankkeen tarkoituksena on selvittää virtuaalimaailman mahdollisuuksia kulttuuritoimijoille.

Kansallisgalleria avasi ensimmäisenä suomalaisena museona näyttelytilan metaversumiin viime lokakuussa. Pilottihanke on toteutettu yhdessä metaversumialusta Decentralandin ja Sitran kanssa. Metaversumiksi kutsutaan erilaisia verkon päälle rakentuvia 3D-virtuaalimaailmoja.

Decentralandiin on luotu Finnish Metagallery eli virtuaalinen kopio Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn Suomen paviljongista, jossa oli esillä muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Magnus Enckellin ja Väinö Blomstedtin töitä. Kaikkiaan maailmannäyttelyssä vieraili aikanaan yli 50 miljoonaa ihmistä.

Virtuaalinen näyttely on kaikille ilmainen.
MAINOS
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Kansallisgallerian kokoelmateosten lisäksi Finnish Metagalleryssa on esillä kaksi teoskuvaa Ukrainan valtion taidemuseon NAMU:n kokoelmasta. Finnish Metagalleryn Vuoden 2013 teemaksi Kansallisgalleria on valinnut rauhan. Sen tematiikkaa on käsitelty virtuaalinäyttelyn teoksissa useista eri näkökulmista.

Metagallerian on toteuttanut avoimella lähdekoodilla helsinkiläinen design- ja innovaatiostudio Adventure Club. Koodi on kenen tahansa hyödynnettävissä paviljongin sulkeutumisen jälkeen.

Finnish Metagalleryyn voi tutustua tietokoneen verkkoselaimella, mutta metaversumialusta vaatii tietokoneelta reilusti suorituskykyä. Virtuaalinen näyttely on kaikille ilmainen.

Kansallisgallerian metaversumi-pilotin tavoitteena on hahmottaa, millaisia mahdollisuuksia virtuaalimaailmat avaavat kulttuuritoimijoille. Kansallisgallerian yhteiskunnallinen tehtävä on muun muassa edistää kulttuuriperinnön näkymistä. Kaikkea taidetta ei kuitenkaan ole tarkoitus viedä metaversumiin.

Vieraile Finnish Metagalleryssa

MAINOS