Brändit

ūüĒć Freska teki siivouksesta taidetta ‚Äď konsepti syntyi kahden siivoojan oivalluksesta ilman toimistokumppaneita

‚ÄĚOlimme jonkun hienon √§√§rell√§, kun palveluamme tuottavat ihmiset p√§√§siv√§t luomaan sit√§, miten siit√§ kerrotaan kuluttajille‚ÄĚ, sanoo markkinointi- ja br√§ndijohtaja Samppa Kaartinen.
Kuva:
Freska
ūüĒć Freska teki siivouksesta taidetta ‚Äď konsepti syntyi kahden siivoojan oivalluksesta ilman toimistokumppaneita

ūüĒć Suurennuslasilla merkityt jutut ovat pidempi√§, taustoittavia ja p√§ivitt√§isest√§ uutisoinnista poikkeavia artikkeleita.

Mitä seuraa, kun suomalainen kotisiivousyritys päättää tehdä mainoskampanjan omin voimin, ilman ulkoista apua, ja antaa siivoojille vapaat kädet?

Ainakin merkittävä kasvu uusasiakkaiden määrässä, kymmenien tuhansien eurojen säästö ja työntekijöiden innostus kampanjan sisällöstä ja toteutustavasta, jos on Freskan markkinointi- ja brändijohtaja Samppa Kaartista uskominen.

‚Äď Meid√§n br√§ndimme ovat meid√§n siivoojamme. Bisneksemme perustuu siihen, ett√§ siivooja menee asiakkaan luokse ja luo asiakaskokemukset ja -suhteet, Kaartinen sanoo.¬†

Kampanjan tavoite oli nostaa siivoustaidon arvostusta l√§helle taidetta ‚Äď tai oikeastaan osaksi taidetta omaksi taidemuodokseen.

H√§nen mukaansa se oli syy siihen, ett√§ Freskalla haluttiin ottaa ammattisiivoojat viime vuoden lopun mainoskampanjan keski√∂√∂n sen sijaan, ett√§ ‚ÄĚmarkkinointiosasto suunnittelisii norsunluutornissaan‚ÄĚ, kuten Kaartinen asian ilmaisee.

Sattumalta syntynyt konsepti

Yritykset työskentelevät mainontaa tehdessään tyypillisesti toimistokumppanien kanssa. Toimistolle annetaan briiffi, minkä jälkeen asiakasyritys saa konseptiehdotuksia, joista joku valitaan. Sen jälkeen joko toimistokumppani tai tuotantoyhtiö toteuttaa konseptin käytännössä. 

Freskalla päätettiin kuitenkin tehdä toisin. 

‚Äď Markkinointiosastomme luovalla tiimill√§ on kuvaus- ja tuotantovalmiudet, joten tuotanto tapahtui siell√§. Mutta ideoimisenkin p√§√§timme hoitaa itse.

Kampanjan konseptikin syntyi puolivahingossa mainosvideon kuvauspäivän tuoksinassa. 

Siivooja ajatteli siivottavaa kotia kankaana, johon maalaa lopputulosta.

‚Äď Menimme kuvaustiimin ja parin siivoojan kanssa kuvauspaikalle. Sanoimme siivoojille, ett√§ n√§ytt√§k√§√§ te meille teid√§n mielest√§ makeita juttuja. Me olimme paikalla fasilitoimassa ja kuvaamassa.

Eräs siivooja kertoi, miten hän lähestyy työtään taiteena, Kaartinen muistelee. Kun siivooja saapuu asuntoon, hän kuvittelee ensin mielessään lopputuloksen eli sen, miltä asunto näyttää siivottuna. Siivottavaa kotia hän ajattelee kankaana, johon maalaa lopputulosta.

Toinen siivooja näytti, kuinka hän puhdistaa tietyillä tekniikoilla saunan peilioven.

‚Äď Se n√§ytti uskomattoman hienolta. Liikeradat olivat jotenkin taiteellisia. Kun k√§vimme materiaalia l√§pi, huomasimme, miten joku p√§tk√§ n√§ytti silt√§, ett√§ t√§ss√§ tehd√§√§n taidemaalausta ja toinen silt√§, ett√§ t√§ss√§ jonkinlaista performanssia.

‚Äď Niinp√§ yhdistimme luovan kulman yhden siivoojan taidevertauksesta k√§yt√§nn√∂n kulmaan, jonka saimme toiselta siivoojalta. Konsepti syntyi orgaanisesti, Kaartinen kertoo.

H√§nen mukaansa kampanjan tavoite oli nostaa siivoustaidon arvostusta l√§helle taidetta ‚Äď tai oikeastaan osaksi taidetta omaksi taidemuodokseen, h√§n lis√§√§.

‚Äď Olimme jonkun hienon √§√§rell√§, kun palveluamme tuottavat ihmiset p√§√§siv√§t luomaan sit√§, miten siit√§ kerrotaan kuluttajille.

Kymmenien tuhansien säästö

Kaartinen kertoo, että videon tuotantoon ei laskettu erillistä budjettia kiinteiden henkilöstökulujen lisäksi.

‚Äď Kuvauspaikkana toimi asunto, jossa koulutamme siivoojia. Kuvaustiimi ja siivoojat olivat Freskan ty√∂ntekij√∂it√§. Valaistus ja kamerat olivat Freskan, h√§n luettelee.

Kaartinen laskee, että säästöä kertyi kymmeniä tuhansia euroja siihen verrattuna, jos toimisto olisi konseptoinut ja tehnyt tuotannon. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei sisäisillä resursseilla tekeminen välttämättä toimi kaikissa tilanteissa ja kaikille brändeille. 

"Vuoden 2022 viimeisellä kvartaalilla uusien asiakkaiden määrä kasvoi 25 prosenttia."

Freskalle se kuitenkin tässä yhteydessä sopi, sillä tarkoitus ei ole näyttää kiillotettua todellisuutta vaan oikeaa elämää, Kaartinen sanoo.

‚Äď Kun teemme kumppanien kanssa vastaavaa kampanjaa, karkaamme helposti kauemmas todellisuudesta. Silloin kuilu siivojaan, oikean kodin ja tuotannon v√§lill√§ kasvaa.

Freskan brändi ovat yhtä kuin siivoojat, Samppa Kaartinen muistuttaa.

Siivoojat ovat tärkein kohderyhmä

Freskan kampanja näkyi televisiossa marraskuun lopulla sekä sosiaalisessa mediassa ja YouTubessa pitkin viime syksyä. Myös sähköpostimarkkinointia tehtiin, Kaartinen kertoo. Televisomainoksessa ei ollut mukana ei ollut taktista viestiä, kuten alennusta tai CTA:ta, vaan fokuksena oli Kaartisen mukaan brändin tunnettuuden kasvattaminen ja uusasiakashankinta. Luvut kertovat, että ainakin jälkimmäisessä onnistuttiin.

‚Äď Vuoden 2022 viimeisell√§ kvartaalilla uusien asiakkaiden m√§√§r√§ kasvoi 25 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaa vuotta aikaisemmin, Kaartinen sanoo.

"Kun rekrytoit parhaat siivoojat, saat tyytyv√§isi√§ asiakkaita sek√§ pitki√§ asiakas- ja ty√∂suhteita.‚ÄĚ

Hän kuitenkin muistuttaa, että Freskan mainonnan kohderyhmänä eivät ole vain siivouksen kotiinsa tilaavat tai sitä harkitsevat kuluttajat.

‚Äď T√§rkein kohderyhm√§mme ovat siivoojat. Kun rekrytoit parhaat siivoojat, saat tyytyv√§isi√§ asiakkaita sek√§ pitki√§ asiakas- ja ty√∂suhteita.

Niinpä kuluttajamarkkinoinnin lisäksi Freskalla tehtiin kampanjan yhteydessä sisäistä markkinointia Slackissa ja sähköpostitse. Kaartisen mukaan kampanjan tärkeimmät vaikutukset liittyvätkin sisäiseen kulttuuriin.

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa