Foodoran droneja. Kuva: Foodora
Ilmiöt

Foodoran drone-kuljetukset alkavat Ruotsissa – Suomessakin tulevaisuudessa mahdollista esimerkiksi saaristossa ja järvikunnissa

22.3.2024 11:26
Mikko Perttunen
Foodoran drone kantaa neljän kilon lastin.

Ruotsissa aloitetaan ensimmäiset ympärivuotiset drone-kuljetukset asiakkaille toukokuussa. Droonit kuljettavat tuotteita seitsemänä päivänä viikossa.

Ruotsin Foodora on ensimmäinen kahdeksasta Foodora-maasta Euroopassa, joka ottaa drone-kuljetukset käyttöön. Kuljetukset aloitetaan aluksi Värmdön alueella Tukholman edustan saaristokunnassa, mutta tavoitteena on laajentaa toimintaa myös muualle. Testauksia droonien käytöstä on toistaiseksi tehty lisäksi Norjassa. Etenkin Pohjoismaissa on alueita, joiden saavutettavuus on logistisesti haasteellista.

Foodoran dronejen kantosäde on 12 kilometriä ja ne pystyvät kantamaan neljän kilon painoisen toimituksen.

Suomen Foodoran operatiivinen johtaja Lauri Syvänen kertoo tiedotteessa, että Suomessakin seurataan tilannetta tiiviisti:

"Ala kehittyy vauhdikkaasti, joten tarkastelemme mahdollisuutta."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Ala kehittyy vauhdikkaasti, joten tarkastelemme mahdollisuutta, että jossain vaiheessa drone-kuljetukset aloitettaisiin Suomessakin, jos Ruotsin tulokset ovat lupaavia. Lisäksi haluamme kuulla, että drone-kuljetukset ovat tuottaneet selvästi lisäarvoa asiakkaille, Syvänen toteaa.

Foodora toimii Ruotsissa jo 300 paikkakunnalla. Ruotsissa kuljetukset kattavat tällä hetkellä 90 prosenttia koko maan alueesta. Drone-kuljetusten avulla tavoitteena on saavuttaa 100 prosentin kattavuus.

Suomessa Foodora toimii yli 100 paikkakunnalla. Vuoden 2023 aikana Foodora on laajentanut toimintaansa yhdeksälle paikkakunnalle; Mäntsälään, Kemiin, Naantaliin, Kankaanpäähän, Savonlinnaan, Klaukkalaan, Raaheen, Tornioon ja Pieksämäelle.

– Keskustelemme varmasti Ruotsin kanssa asiasta vielä tämän vuoden puolella. Erityisesti Suomessa on saariston lisäksi useita järvikuntia, joissa kuljetuksia on muuten mahdotonta järjestää. Kaupunkialueilla lähetit ovat silti tärkein voimavara, paras ja tehokkain mahdollinen keino toimittaa tuotteet asiakkaalle, Syvänen kertoo.