Fazer
Brändit

Fazer kehitti poikkeuksellisen leipäpakkauksen – "Kuluttajat analysoivat tuotteen kokonaisuutta aivan uudella tavalla"

3.2.2021 13:25
Toni Rajamäki
Ympäristöystävällisestä pakkauksesta neljäsosa on kaurankuorta.

Leipomo- ja ruokapalvelualan jättiläinen Fazer on kehittänyt uudenlaisen leipäpussin, joka on normaalia tuotepakkausta ympäristöystävällisempi. Yhtiö kertoo kehitelleensä leipäpussin, joka on osittain valmistettu kauran tuotannon sivutuotteena syntyvästä kaurankuoresta. Pakkauksesta jopa neljäsosa on kaurankuorta.

Fazerin mukaan kyseessä on kansainvälisestikin poikkeuksellinen keksintö. Sitä kehiteltiin jopa vuosia.

– Aluksi kaurankuoripussi tuntui lähes mahdottomalta valmistaa. Kauran käyttäminen elintarvikepakkauksen raakamateriaalina on haastavaa, koska tuotteen pitää säilyä tuoreena ja olla turvallinen. Pussin pitää olla myös vesihöyrytiivis, jotta se suojaa leipää kovettumiselta. Lopulta yhdestätoista eri kehitysversioista löytyi sopiva. Oli todellinen työvoitto ja läpimurron hetki, kun saimme riippumattoman laboratorion testitulokset kaurankuoripaperin elintarvikekelpoisuudesta, paljastaa Fazer Leipomoiden pakkauskehityspäällikkö Piia Soininen-Tengvall.

Fazerin strategian keskiössä ovat vastuullisuus, innovatiivisuus ja kokeilukulttuuri, joten uusi pakkaus mukaileekin yhtiön linjaa, sillä leipäpussin voi kierrättää kartonkina. Yhtiön tavoitteena on vähentää pakkausmateriaalien määrää, parantaa pakkausten kierrätettävyyttä ja kehittää ekologisempia pakkausratkaisuja.

Uusin pakkauskeksintö on tärkeä myös yhtiön markkinoinnin näkökulmasta, sillä kuluttajat vaativat tänä päivänä yrityksiltä entistä vastuullisempaa toimintaa.

– Pakkaukset puhututtavat suomalaisia, erityisesti kierrätettävyys askarruttaa. Kuluttajat analysoivat tuotteen kokonaisuutta aivan uudella tavalla, eikä pakkausmateriaali ole enää sivuseikka, Soininen-Tengvall jatkaa.

Kaurankuoren käyttäminen leipäpussissa saattaakin olla vasta alkusoittoa.

– Tämä innovaatio on vasta alkua sille, mitä meiltä on tulossa. Kaurasta on moneksi. Tällä hetkellä pohdimme muun muassa, miten kaurankuoria voisi käyttää entistä laajemmin paperin ja pakkausten tuotannossa. Kaurasato korjataan vuosittain, joten kaurassa piilee mittaamattoman arvokkaita mahdollisuuksia. Emme halua, että kaurastamme menee akanaakaan hukkaan, sanoo puolestaan Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)