Inrego
Brändit

Euroopan 30 kiertotalouden edelläkävijän listalla 17 suomalaisyritystä – muun muassa Parmaco Group, Inrego ja Järki Särki

16.4.2024 11:18
Mitra Vasara
WCEF2024 -kiertotalousfoorumissa esiteltiin myös Tulevaisuustalo Sitran kiertotalousliiketoiminnan kehittämisen käsikirja.

Yritykset voivat luoda uutta liiketoimintaa kiertotalousratkaisuilla ja torjua samalla luontokatoa. Tämä selviää Sitran johdolla kootusta 30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen listauksesta, joka julkaistiin Maailman kiertotalousfoorumissa WCEF2024:ssä Brysselissä maanantaina. 

Listalla on yrityksiä kahdeksasta Euroopan maasta: Tanskasta, Portugalista, Ruotsista, Suomesta, Iso-Britanniasta, Alankomaista, Belgiasta ja Kreikasta. Suomalaisyrityksiä listalle ylsi peräti 17.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Suomalaisyritykset 30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen listauksessa

Arvometsä 

Boreal Bioproducts 

FabPatch & Reima

Chempolis

Combi Works

Evac

Hailia Nordi

Hiil

Infinited Fiber Company 

Inrego (suomalais-ruotsalainen)

Järki Särki 

Origin by Ocean

Parmaco Group

Rudus

S Group

Volare

Vuokrapuu

Uusi yrityslista keskittyy luontokadon pysäyttämisen kannalta neljään keskeiseen toimialaan: ruokaan ja maatalouteen, kiinteistöihin ja rakentamiseen, kuituihin ja tekstiileihin sekä metsäsektoriin.

– Yritykset alkavat pikkuhiljaa tunnistaa, millaisia mahdollisuuksia kiertotalouden mukainen liiketoiminta tuo luontokadon torjuntaan. Uuden yrityslistan ja käsikirjan avulla haluamme tuoda esiin inspiroivia esimerkkejä ja konkreettista tietoa, jotka näyttävät suuntaa tulevaisuuden liiketoimintaan, Sitran Kestävyysratkaisut-teeman johtava asiantuntija Riku Sinervo sanoo tiedotteessa.

Käsikirja kiertotalouteen

Sitran johdolla koottu englanninkielinen Luontotyön käsikirja yrityksille julkistettiin samassa tapahtumassa. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen luonnon monimuotoisuuteen ja kiertotalousratkaisuihin keskittyvä käsikirja yrityksille.

Opas hahmottelee kolmivaiheisen strategian, jonka avulla yritykset voivat tunnistaa ja lieventää luontovaikutuksiaan kiertotalousratkaisujen avulla. Käsikirja on räätälöity erityisesti ruoka- ja maataloussektorille, kiinteistöalalle ja rakentamiseen, kuitu- ja tekstiilialalle sekä metsäsektorille. Siitä on kuitenkin hyötyä myös muiden toimialojen yrityksille.

Sitran mukaan luonnon monimuotoisuuden turvaaminen kiertotalousratkaisujen avulla tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia, auttaa hillitsemään riskejä ja vahvistaa liiketoiminnan iskunkestävyyttä.

Muokattu 16.04.2024: Fiksuruoka poistettu listalta.

WCEF järjestetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Se järjestetään yhteistyössä useiden kansainvälisten kumppaneiden kanssa. 

Nelipäiväinen tapahtuma kerää yhteen noin 10 000 kiertotalouden osaajaa eri puolilta maailmaa. 

Yrityksiä etsittiin kiertotalouden edelläkävijöiden listalle avoimella haulla. Lopulliselle listalle valittiin 30 yritystä. 

Valintakriteereinä olivat muun muassa yrityksen liiketoimintamallit, mahdollisuus menestyä taloudellisesti, aiemmat saavutukset sekä mahdollisuudet vahvistaa luontoa liiketoiminnan avulla. 

Arvioinnin tekivät kiertotalouteen erikoistuneet Sitran asiantuntijat ja konsulttiyritys KPMG. 

Yrityksiä ei rankattu listan sisällä keskinäiseen paremmuusjärjestykseen.