Brändit

Ensimmäinen suomalais-ukrainalainen olut markkinoille: ”Kun tavoite on auttaa, ei jokaista euroa lasketa”

3.4.2024 10:10
Iina Kansonen
Maailmalla on nähty useita Ukrainaa tukevia hyväntekeväisyysoluita. Sellaisen tekeminen ei ole Suomessa sallittua, joten Tornion Panimo päätti auttaa Ukrainaa rehdillä kaupankäynnillä.

Ukrainalainen juomavalmistaja Obolonilla oli ongelma: Mallassiilot olivat täynnä, mutta sota esti oluen täysimittaisen tuotannon. Niinpä Oblonilta otettiin yhteyttä Ukrainasta olutta maahantuovan Glatean myyntijohtaja Henry Johanssoniin.

Johanssonilta kysyttiin, voisiko hän auttaa maltaan myymisessä.

Samaan aikaan tapahtui myös Tornion panimolla. Panimomestaeri Kaj Kostiander suunnitteli, että voisi tuottaa maailmalta tutun hyväntekeväisyysoluen nostaakseen Ukrainan asiaa esille. Kostianderille kuitenkin selvisi, ettei Valvira salli alkoholijuomien käyttämistä hyväntekeväisyyteen.

"Olut yhdistää ihmisiä, mutta niin näyttää tekevän auttamisen halukin."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Miesten tiet kohtasivat sattumalta, ja yhteistyö alkoi kesällä 2023. Johansson auttaisi ukrainalaisen maltaan hankinnassa, ja Tornion panimo ostaisi maltaan ja hoitaisi oluen panemisen.

Pienen mallaskuorman saaminen Suomeen ei ollut helppoa – päinvastoin, se oli kallista ja työlästä. Kostiander ja Johansson olivat kuitenkin sitä mieltä, että kun tavoite on auttaa, ei jokaista euroa lasketa.

Yhteistyön tuloksena kaupoihin saapuu pils-tyyppinen lager nimeltään Slava! Pils. Se on kehitetty yhdessä Obolonin panimomestarin kanssa.

– Olut yhdistää ihmisiä, mutta niin näyttää tekevän auttamisen halukin. Henryn kanssa emme ole vieläkään tavanneet, mutta yhteistyö on sujunut loistavasti alusta alkaen. Nyt meillä on olut, jolla autamme Ukrainaa ja samalla uusi ystävyys, Kostiander sanoo tiedotteessa.