FiBAN:n toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen on entinen startup-yrittäjä, joka on löytänyt enkelisijoittajan FiBANin verkostona kautta. Kuva: FiBAN
Ilmiöt

Enkelisijoitusten määrä laski 30 prosenttia vuonna 2023 – uusiin kohteisiin sijoitettu varovaisesti

18.3.2024 9:18
Mikko Perttunen
Epävarma rahoitusmarkkina on heijastunut alkuvaiheen startupeihin.

Enkelisijoitukset ovat laskeneet 26 miljoonaan euroon edeltävän vuoden 37 miljoonasta eurosta. Bisnesenkeleiden vuosittaiset sijoitusmäärät ovat yleensä pysyneet 30–50 miljoonan välissä.

Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBAN kerää vuosittain tilastoja alkuvaiheen startup-sijoituksista ja irtautumisista. Aktiivisten yksityissijoittajien määrä ei ole kuitenkaan laskenut: kyselyyn vastanneista jopa 60 prosenttia kertoi sijoittaneensa startup-yrityksiin, joka vastaa aiempien vuosien tasoa. Toisaalta yli viisi sijoitusta tehneiden enkeleiden lukumäärä laski edellisvuodesta – enkelisijoittajalla on nyt keskimäärin 6 portfolioyritystä.

FiBAN:lle raportoitujen tietojen mukaan rahoitusta saaneiden yritysten lukumäärä laski viime vuonna 173 yritykseen. Vastaava luku vuonna 2022 oli 248 yritystä. Suomalaiset yritykset kuitenkin kiinnostavat, sillä 95 prosenttia bisnesenkeleiden tekemistä sijoituksista meni suomalaisiin yrityksiin.

– Vaikka enkeleiden sijoitusaktiivisuus on pysynyt hyvällä tasolla, uusiin kohteisiin on sijoitettu varovaisesti ja sijoitetut summat ovat hieman laskeneet. Mediaanisijoituksen koko on laskenut noin 20 000 eurosta 17 000 euroon, FiBAN:n data-asiantuntija Ivan Helin kertoo tiedotteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

FiBAN:n toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen arvioi tiedotteessa, että nousseet korot ja epävarma maailmanpoliittinen tilanne ovat heikentäneet rahoitusmarkkinaa:

– Tämän vuoksi ei todennäköisesti uskalleta ottaa samalla tavalla riskiä. On priorisoitu olemassa olevien yritysten jatkorahoittamista, Laisi-Puheloinen vahvistaa.

Raportoitujen exitien eli irtautumisten määrä kasvoi edellisvuodesta 145:een. Erityisesti konkurssien osuus kasvoi. FiBAN:n luvut ovat linjassa Tilastokeskuksen kanssa, jonka mukaan konkursseja oli vuonna 2023 eniten 25 vuoteen.

Laisi-Puheloisen mukaan uusien yhteissijoittamisen mallien ja rahoitusinstrumenttien uskotaan vaikuttavan positiivisesti kuluvan vuoden startup-sijoituksiin.

– Vuoden 2023 lopulla Business Finland VC:n ja Innovestorin julkaisema enkeleiden Kanssasijoitusrahaston tavoitteena on täydentää enkelisijoituksia jopa 30 miljoonalla eurolla. Uskomme tämän olevan piristysruiske alkuvaiheen startup-yrityksille ja enkelisijoittajille tässä taloustilanteessa, Laisi-Puheloinen kertoo.