Kuva: Mikko Perttunen
Luovuus

Elon Musk täpötäydelle salille Cannesissa: ”Uskon, että tekoäly on tulevaisuudessa luova samalla tavalla kuin ihmiset”

19.6.2024 16:31
Mikko Perttunen
Musk maalaili tulevaisuutta, jossa miljardit androidit tekevät lähes kaiken fyysisen työn.

Yksi Cannes Lions -festivaalin odotetuimpia vieraita oli varmasti maailman rikkaimman henkilön tittelistä vuosittain kisaava Elon Musk, eikä mielipiteitä jakava multimiljardööri jättänyt puheillaan kylmäksi.

Kissa nostettiin pöydälle välittömästi, kun Muskia haastatellut WPP:n toimitusjohtaja Mark Read palasi viime vuoteen, jolloin Muskin viesti X:ää boikotoineille mainostajille oli lyhyt ja ytimekäs ”go fuck yourselves”.

– Nämä mainostajat eivät olleet valmiita jakamaan uskoani sananvapauteen. Uskon samalla kuitenkin myös valinnanvapauteen. Brändeillä on tietysti vapaus valita, millaisen sisällön yhteydessä he haluavat näkyä. Kommentissani ei ollut kyse mainosalasta yleisesti, Musk kertoi.

Suorapuheinen Musk tunnetaan raflaavista julkaisuistaan sosiaalisessa mediassa, mutta hän toteaa, ettei kuitenkaan kadu niistä yhtäkään.

– Jokainen postaukseni ei ole menestys, ja olen varmasti ampunut itseäni jalkaan useamman kerran, mutta jos minulla olisi jokin suodatin päällä, en olisi aito, Musk summasi.

"Elämme kiinnostavinta aikaa koko ihmiskunnan historiassa."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Tekoäly nousi luonnollisesti myös puheenaiheeksi. Musk uskoo, että jo vuoden sisällä tekoäly tulee muuttamaan maailmaa ennennäkemättömällä tavalla.

Hän arvioi, että noin 80 prosentin todennäköisyydellä tekoäly muuttaa maailman merkittävästi paremmaksi paikaksi elää, mutta toisaalta 20 prosentin todennäköisyydellä se tuo mukanaan jotain todella pahaa.

– Elämme kiinnostavinta aikaa koko ihmiskunnan historiassa. Vaikka pahimmat uhkakuvat toteutuisivat, niin haluan olla joka tapauksessa paikalla todistamassa sitä, Musk totesi.

Luovaan alaan tekoäly tulee Muskin mukaan väistämättä vaikuttavaan merkittävästi. Muskin viesti salissa istuneille, mahdollisesti tulevaisuudestaan huolestuneille luoville ihmisille saattoi olla masentava:

– Uskon, että tekoäly on tulevaisuudessa myös luova samalla tavalla kuin ihmiset.

– Toisaalta tekoäly venyttää ihmisten älykkyyttä, ja tekee meistä luovempia kuin mitä nyt olemme, Musk lisäsi.

Musk maalaili tulevaisuuttaa, jossa ihmisenkaltaiset robotit palvelevat ihmiskuntaa arkisissa askareissa, samalla kun ihmiset pystyvät keskittymään siihen, mistä nauttivat ja ovat siten onnellisempia. Myös ihmisen ja tekoälyn suhde tulee Muskin mukaan muuttumaan inhimillisemmäksi, ja androidit voidaan alkaa nähdä jopa ystävinä.

Avaruusalan yritys Space X:nkin perustanut Musk meni vieläkin pidemmälle, pohtiessaan ensin aurinkokunnan ja myöhemmin ehkä galaksin asuttamista sekä universumin luonnetta. Tulevaisuus on kuitenkin arvaamaton. Musk viittasi Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille -romaanisarjaan, jossa vastaus kysymykseen elämästä maailmankaikkeudesta ja kaikesta on 42.

– Usein vastaus saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta emme ymmärrä sitä, ellemme tiedä, mikä on kysymys, Musk vitsaili.

Tekoäly tulee muiden alojen lisäksi Muskin mukaan muuttamaan myös journalismia. Hän kertoo, että tekoälyn avulla voidaan tulevaisuudessa tuottaa uutisia viiveettä ihmisten sosiaaliseen mediaan tekemien julkaisujen massasta. Internet-yhteisö myös korjaa mahdolliset virheet hyvin nopeasti.

– Tietysti on olemassa oma paikkansa myös perinteiselle journalismille, mutta ensimmäisenä silminnäkijänä tapahtumapaikalla ei yleensä ole toimittaja, Musk muistutti.