Haluaisitko syödä terveellisemmin, mutta helposti? Oletko skipannut kalan valmistamisen, koska ”en mä osaa”. Pelkäätkö mokaavasi kalatiskillä? Kaipaatko kalareseptejä, joihin ei tarvita viittä kattilaa?
Kaikkiin näihin kysymyksiin ja paljon muuhun tarjoaa vastauksia Aivan toisenlainen kalajuttu -niminen kampanja, joka näkyy toukokuussa somessa, ulkomainonnassa ja K-kaupoissa.
Kampanjan ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Fishiönäärit, nelihenkinen opiskelijatiimi Haaga-Heliasta. He voittivat kilpailutyöllään Pro Kalan järjestämän Seafood Innovations -kilpailun tänä keväänä.
“Tavoitteenamme on jakaa tietoa kalan käytöstä ja esimerkiksi kalatiskillä asioimisesta sekä kalaresepteistä”, tekijätiimi eli Aleksi Andreev, Christa Vuorinen, Tatu Suvanto ja Unni Heikkilä kertoo Pro Kalan tiedotteessa.
“Olemme itsekin tämän kampanjan kohderyhmää ja yllätyimme siitä, kuinka paljon olemme oppineet kampanjan aikana!”
Ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Nuorten kuluttajien tottumukset ja valinnat ovat tärkeitä myös siksi, että ne muovaavat tulevaisuuden ruokatrendejä. Nuorten kulutustottumukset ovat keskeisessä roolissa myös kalan kulutuksen kasvattamisessa, tiedotteessa lukee.
Siksi tämän vuoden Seafood Innovations -kilpailu halusi haastaa nuoret markkinoimaan kalaa nuorille. Toisenlainen kalajuttu -kampanja nojaa vahvasti sosiaaliseen mediaan ja toimii siellä, missä nuoretkin ovat: TikTokissa ja Instagramissa. Kampanjassa puhutellaan nuoria heidän omalla kielellään – hauskanpidon, mystiikan ja somehahmojen avulla.
Mukana on neljä huumorilla höystettyä sosiaalisen median profiilia: Lohiboss, Haukih66, Huutavasilakka ja Siikaqueen. Hahmot kommentoivat keskusteluja, tägäävät ruokavaikuttajia ja herättävät keskustelua – sekä uteliaisuutta.
"Somen kommenttikentät ovat se paikka, jossa hahmot elävät. Niiden kautta olemme tuoneet kampanjan mukaan sinne, missä keskustelua ruokailusta jo käydään. Tavoitteena on, että ihmiset yhdistävät pian nämä mystiset hahmot kampanjaan", tekijät kertovat.
Sosiaalisen median lisäksi kampanja näkyy ulkomainonnassa – etenkin Helsingissä. Ajalla 17.–23.5. kampanjan salaperäiset ulkomainokset QR-koodeineen herättävät huomiota ja johdattavat kävijän kampanjasivulle eli Kalaluukkuun.
Sivu antaa ohjeita kategorioissa kuten ”Osta kalaa kuin pro” ja ”Nonchalant kalareseptit”. Luvassa on myös pelejä ja kysymyksiä, joita ei ole kehdannut aiemmin kysyä.
Ajalla 17.–30.5. kampanja näkyy myös K-kaupoissa ympäri maan, ja näiden mainosten linkit puolestaan johdattavat resepteihin ja kertovat esimerkiksi kalan proteiinipitoisuudesta.
Kampanjaan kuuluu myös kaksi somevideota, jotka on toteutettu yhteistyössä Fami Chaon kanssa.
Seafood Innovations -kilpailun voitto toi opiskelijoille 20 000 euron toteutusrahoituksen idealleen, ja kampanjan tuloksia ja oppeja on tarkoitus hyödyntää jatkossa. Kampanjan vaikuttavuutta mitataan muun muassa videoiden katselukertojen, QR-koodien skannausmäärien ja sivustovierailujen perusteella.
“Tarjoamme kalatiskeille ja kauppiaille tietoa tekemistämme löydöistä, joten kampanjamme avulla työntekijät saavat avaimia nuorten tavoittamiseen jatkossakin”, Fishiönäärit kertovat tiedotteessa.