Jonas Leupe / Unsplash
Digitaalisuus

DNA ajaa 3G-verkkoaan alas – enää alle prosentti mobiilidatasta siirtyy 3G:ssä

21.11.2023 12:30
Mikko Perttunen
Tällä viikolla verkko hiljenee Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla – pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta.

DNA sulkee 3G-verkkonsa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa keskiviikon ja torstain vastaisena yönä. Pääkaupunkiseudulla verkko tosin suljetaan vasta tammikuussa.

3G-verkon käytössä olleet taajuudet siirretään muutaman viikon kuluessa 3G-alasajosta 4G-verkon käyttöön, mikä parantaa 4G-palvelun laatua alueilla. 3G-verkossa siirretään enää reilusti alle prosentti DNA:n asiakkaiden mobiilidatasta.

Sulkemista on suunniteltu ja valmisteltu laboratorioympäristössä useamman vuoden ajan sekä testattu yksittäisillä tukiasemapaikoilla alkuvuodesta. Hyvinkäällä 3G-verkko suljettiin onnistuneesti jo viime toukokuussa ja Kanta-Hämeessä sekä Päijät-Hämeessä lokakuun lopussa.

Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla DNA:n käyttämät mobiiliverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää Suomen Yhteisverkko, joka on DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö. Yhteisverkon 3G-verkon sulkeminen Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtuu vuoden 2024 aikana.

Hyvin vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-tekniikkaa, siirtyvät tyypillisesti käyttämään 2G-verkkoa. Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuutta, kuuluvat puhelut jatkossakin 4G-verkon kautta. 4G- ja 5G-verkot tarjoavat vanhaan tekniikkaan nähden enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)