Kuva: Sanna-Kaisa Koivisto
Luovuus

Brändit riskeeraavat menettää luovimman sukupolven – neurodiversiteetti on strateginen etu, ei ongelma

27.6.2025 11:37
Sanna-Kaisa Koivisto
Yli puolet Z-sukupolvesta identifioituu neurodivergentiksi, mutta markkinointi ei ole pysynyt mukana muutoksessa. Cannes Lions -festivaalilla vaadittiin brändejä hyödyntämään neurodiversiteettiä strategisena etuna luovuudessa ja innovaatiossa.

Neurodiversiteetti ei ole enää vain monimuotoisuuden edistämisen asia vaan strateginen liiketoiminnan välttämättömyys. Tämä kävi selväksi Cannes Lions -festivaalin Havas-yhtiön järjestämässä keskustelussa.

Kun yli 53 prosenttia Z-sukupolvesta identifioituu neurodivergentiksi, brändit voivat menettää luovimman sukupolven sekä lahjakkuutena että kuluttajina, jos ne eivät ota neurodiversiteettiä huomioon strategiassaan.

Istuntoa moderoiva The New York Timesin Michael Barbaro kuvasi aiheen kiehtovuutta osuvasti: ei ole toista aihetta, johon on liittynyt niin paljon leimautumista ja joka nyt uudelleenarvioidaan hyveenä, mahdollisuutena ja ehkä jopa supervoimana.

Alkuperäisyys on harvinaisin resurssi

Havas-yhtiön Yannick Bolloré korosti keskustelussa neurodivergentin ajattelun merkitystä luovuudelle ja liiketoiminnalle.

MAINOS

– Alkuperäisyydestä on tullut harvinaisin ja tärkein asia, hän sanoi.

– Jos luovuus on kilpailuetusi, niin se, kenen kanssa luot ja kenelle luot, ei ole koskaan ollut tärkeämpää, Bolloré jatkoi.

Neurodivergentit mielet – autismista ADHD:hen ja dysleksiaan – muokkaavat luovuutta tavalla, johon tekoäly ei pysty. Siinä missä tekoäly optimoi olemassa olevaa, neurodivergentit menevät briefin ulkopuolelle ja rakentavat sitä, mitä ei koskaan nähty tulevaksi.

Brändeille herätyssoitto

Laulaja-lauluntekijä Lola Young kertoi keskustelussa omista kokemuksistaan neurodivergentistä ihmisestä luovalla alalla. Hän aloitti puheenvuoronsa lukemalla oman runonsa, jonka oli kirjoittanut autossa matkalla tilaisuuteen.

– Meille sanotaan, että olkaa normaaleja, Young totesi.

Hän joutui pitkään kamppailemaan ADHD:n kanssa, koska perhe ei uskonut häiriön olevan todellinen.

Youngin mukaan ADHD näyttäytyy naisilla eri tavalla kuin miehillä, minkä vuoksi naisten diagnoosit tulevat usein myöhään. Koulussa hän oli levottomuutensa vuoksi vaikeuksissa, vaikka ei ollut aggressiivinen.

– En ollut poika, mutta olin kauhea lapsi. Juoksin ympäriinsä aiheuttaen häiriötä. En pystynyt siivoamaan huonettani, Young kuvaili.

Silti hän on onnistunut urallaan ja kirjoittanut muun muassa kappaleen "Messy", joka kuvaa ADHD:n kokemusta ja josta tuli hitti Tiktokissa. Kappale keräsi 24 miljoonaa katselukertaa tunnissa.

– ADHD on hauskaa mutta myös aika paskaa, Young summasi.

Johtajuuden haaste työpaikoilla

Merck-yhtiön Renee Connolly korosti, että neurodiversiteetti on erityisesti johtajuuden haaste. Johtajien on kyettävä johtamaan ihmisiä, jotka eivät ole heidän kaltaisiaan.

Connolly kertoi esimerkiksi työntekijästä, joka tarvitsi 500 dollarin arvoisen teknologian työtehtäviinsä, mutta ei uskaltanut pyytää sitä, koska ei halunnut paljastaa neurodiversiteettiyttään.

– Se ei ole hyväksyttävää, jos meillä on kulttuuri ja ilmapiiri organisaatiossa, joka ei anna ihmisten tulla esiin, Connolly totesi.

Hänen mukaansa yritykset tarvitsevat kolme asiaa: oikeat prosessit ja edut, neurodiversiteetit huomioon ottavat tuotteet sekä turvallisen ja henkilökohtaisen tilan työntekijöille.

– Johtajien täytyy kyetä johtamaan ihmisiä, jotka eivät ole kuin he itse. Meidän täytyy kouluttaa johtajia ymmärtämään tiimin jäseniään paremmin, Connolly sanoi.

Yhteisluominen ja aitous avainasemassa

Paneelin keskustelussa nousi esiin useita käytännön vinkkejä markkinoijille neurodiversiteetin hyödyntämiseen.

Donna Murphy korosti aitoutta ja yhteisluomista. Hänen mukaansa neurodivergentit ihmiset on otettava mukaan luovaan prosessiin alusta alkaen, ei jälkiajatuksena.

– Kaikki perustuu aitouteen ja yhteisluomiseen. Heidän täytyy olla pöydässä mukana, ei jälkiajatuksena, Murphy painotti.

Kun Havas lanseerasi neurodiversiteettikeskuksensa, työntekijöiden reaktio oli voimakas.

– Saimme vastauksen työntekijöiltä: "Vihdoin joku kuulee minua. Tämä olen minä. En voi uskoa, että joku puhuu siitä, kuka olen", Murphy kertoi.

– Tämä ei ole ”yksi koko sopii kaikille” -ratkaisu, Connolly muistutti.

Hänen mukaansa neurodiversiteetin hyödyntäminen lähtee yrityksen arvoista. Pelkkä henkilöstöryhmä ja julisteet eivät riitä.

– Sinun täytyy toimia ja tuntea asia. Sinulla täytyy olla prosessit ja edut, joilla tuet sitä. Sinulla täytyy olla johtajat, jotka antavat joustavuutta ja tilaa, ja sinun täytyy kouluttaa heitä ja antaa heille työkaluja, Connolly listasi.

Young korosti, että brändit tulevat hänen luokseen juuri siksi, että hän edustaa aitoutta ja epätäydellisyyttä.

– Kun brändi tulee luokseni idean kanssa, he eivät etsi täydellisyyttä tai jotain kiillotettua, hän totesi.

Cannes Lions -keskustelun neurodiversiteetti ei ole vain rasti ruutuun monimuotoisuusohjelmassa vaan strateginen etu, joka voi mullistaa brändin innovaatiokyvyn.

MAINOS