Tapio Haaja / Unsplash
Ilmiöt

Yksinkertaisesta kortista tuli museomaailmalle lottovoitto – museoissa käymisestä on tullut muutaman vuoden aikana spontaanimpaa

9.5.2023 14:17
Mikko Perttunen
Viime vuonna rikottiin ennen koronavuosia syntynyt edellinen käyntiennätys.

Museokortti on ollut olemassa jo kahdeksan vuotta, ja kortin tarina on ollut melkoinen menestystarina. Jo 283 000 suomalaista omistaa Museokortin, ja museoissa vieraillaan nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Museoiden lipputulot ovat tuplaantuneet, ja Museokortin kautta niitä on tuloutettu jo 65 miljoonaa euroa. Museokortilla on maksettu jo 8,8 miljoonaa museokäyntiä. Pelkästään tämän vuoden luku on jo 665 000 käyntikertaa.

Museoiden käyttökulttuuri on muuttunut.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Museoiden käyttökulttuuri on muuttunut. Museokortin myötä museoissa käydään spontaanisti ja voidaan vain piipahtaa, kun taskusta löytyy jo valmiiksi maksettu pääsylippu, kuvailee Museokortin viestinnän asiantuntija Susanna Seppälä tiedotteessa.

Museokortin tultua markkinoille vuonna 2015 Museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätyksensä neljänä peräkkäisenä vuotena. Korona ajoi tietysti museot melkoiseen pulaan, mutta toisaalta kävijäennätyksiin on vaikuttanut myös kotimaanmatkailun suosio, joka on noussut suosioon koronaepidemian seurauksena.

Vuosi 2022 oli museoille ennätyksellinen. Museokortti-käynnit kasvoivat vuoden 2022 aikana 1,7 miljoonan käynnin ennätyslukemaan. Kasvua vuoden 2019 edelliseen ennätykseen oli yli 20 prosenttia.