Kolumni

Vihreä kuluttaminen on vaarallinen myytti, joka täytyy räjäyttää kappaleiksi

20.1.2023 7:00
Petteri Lillberg
Kirjoitin kirjan siitä, miten brändit voivat markkinoinnin keinoin edistää sekä omaa bisnestään että olla mukana pelastamassa maailmaa ilmastonmuutokselta. Olin väärässä, kirjoittaa MarkkinointiUutisten uusi kolumnisti Petteri Lillberg.

Älä käsitä väärin. Yksilön ruokailu-, liikkumis- ja asumisvalinnoilla  on edelleen väliä. Ongelma on se, että nykyajan ihminen alkaa muistuttaa enemmän päänsä hiekkaan painavaa strutsia kuin homo sapiensia.

Useimmat rationaalisella maailmankuvalla varustetut tieteentekijät nimittäin sanovat, että paljon hypetetty 1,5 asteen raja lämpötilannousulle ylitetään väistämättä. Enemmistö maailman johtavista ilmastotieteilijöistä ennustaa nykymeiningin johtavan siihen, että maapallomme lämpötila nousee kolmisen astetta

Mitä se tarkoittaa? Pitääkö se viimeisin sustiskampanja laittaa nyt roskikseen ja myydä kaikki kamat veke maailmanloppuunmyynnissä?

Ratkaisu ei ole enemmän sähköautoja Länsiväylälle. Ratkaisu on vähemmän autoja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Ehkä, jos kampanja levittää eteenpäin vaarallista vihreän kuluttamisen myyttiä. Se myytti kertoo, että voimme edelleen kuluttaa itsemme onnelaan kunhan vaan muistamme katsoa, mitä nettiostoskoriin tulee laitettua.

Vihreä kuluttaminen on ristiriitainen käsite. Jo kuluttaminen itsessään kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä. Siksi ratkaisu ei ole enemmän sähköautoja Länsiväylälle. Ratkaisu on vähemmän autoja.

Se tarkoittaa sitä, että ratkaisut kestävän kehityksen ja edes jossain määrin ihmiselle  siedettävän planeetan saavuttamiseentulevat olemaan paljon radikaalimpia kuin monen firman skenaario- ja toimintaympäristöanalyysissä uskalletaan tällä hetkellä tunnustaa.

Tähän saakka meillä (mukaan lukien kirjoittaja itse) on ollut haitallisen ruusuinen kuva siitä, että kun vähän viilataan, voimme jatkaa nykyisenkaltaista osto- ja myyntiliikettä. Valitettavasti se on näkynyt naiiveina, joskus jopa viherpesumaisina mainoslupauksina, niin markkinoilla kuin myös firmojen sisällä.

Nyt on aika tunnustaa, että tulevaisuuskannattava bisnes ei voi enää myydä kuluttajalle kuluttamista näennäiseen kestävyyteen verhottuna. Uudessa taloudessa menestyvät vain ne, jotka tekevät vähemmästä arvokkaampaa, niin itselleen kuin ihmisille yleensä.

Petteri Lillberg jaksaa puolustaa brändien positiivista roolia yhteiskunnassa – ei kuitenkaan koskaan kritiikittömästi ja aina pilke silmäkulmassa.