Media

Viestinnän ammattilaisten uudet eettiset ohjeet julkaistu

20.4.2023 11:13
Satu Hurme
Päivitetyissä ohjeissa korostetaan avointa viestintäkulttuuria ja viestinnän ammattilaisten roolia sen vahvistamisessa.

Viestinnän eettinen neuvottelukunta (VEN) on julkaissut viestinnän ammattilaisille suunnatut päivitetyt viestinnän eettiset ohjeet. Viestinnän alan keskeiset järjestöt ovat sitoutuneet noudattamaan ohjeita. Järjestöt edustavat yli 5000 ammattilaista, jotka työskentelevät viestinnän tehtävissä.

Päivityksen yhteydessä haluttiin arvioida ohjeiden ajanmukaisuutta ja toimivuutta muuttuvassa toimintaympäristössä. 

– Viestinnän eettiset ohjeet joutuvat yhä kovempaan testiin, kun digitalisoituminen on myllännyt alan ammatteja, mediaa ja keskustelukulttuuria. Esimerkiksi erilaisten sisältöjen tunnistettavuus ja läpinäkyvyys on heikentynyt. Kaikenlainen väärä tai harhaanjohtava informaatio on puolestaan lisääntynyt. Samalla vaatimukset vastuullisuudesta ovat kasvaneet, sanoo VENin puheenjohtaja Päivi Sihvola tiedotteessa.

Viestinnän eettiset ohjeet perustuvat avoimuuteen, rehellisyyteen, luottamukseen ja arvostukseen. Arvot ovat kestäneet Sihvolan mukaan hyvin aikaa. Päivityksessä haluttiin korostaa viestintäkulttuurin roolia.

– Nyt kuitenkin korostamme entistä enemmän avointa viestintäkulttuuria ja viestinnän ammattilaisten roolia sen vahvistamisessa. Rehellisyys on avainsana – ilman sitä ei synny luottamusta ja sen vahvistaminen on viestinnän ammattilaisten keskeinen tehtävä. Uudistetuissa ohjeissa muistutamme myös, että vastuullinen viestintä on enemmän kuin lain kirjaimen noudattamista, Sihvola sanoo.

Viestinnän eettiset ohjeet on julkaistu vuonna 2015, jolloin myös VEN perustettiin. VENin taustayhteisöihin kuuluvat ProCom Viestinnän ammattilaiset ry, viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry, julkisen alan viestijöiden järjestö JAT ry sekä markkinointia ja viestintää tekevien ja ostavien yritysten verkosto Marketing Finland. 

Artikkelia muokattu 20.4. klo 15.02: Korjattu Viesti ry muotoon viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry ja ProCom muotoon ProCom Viestinnän ammattilaiset ry.