Unsplash/Jason Strull
Ilmiöt

Valinnanvapaus työskentelypaikan suhteen lisää työntekijöiden hyvinvointia – “Toimiva hybridityömalli auttaa pitämään osaajista kiinni”

2.6.2022 14:15
Toni Rajamäki
Valtaosa työntekijöistä, joilla on täysi vapaus päättää työskentelypaikkansa, tekee tällä hetkellä hybridityötä.

Valinnanvapaus oman työskentelypaikan suhteen on tänä päivänä kilpailutekijä, kertoo ääni-, video- ja yhteistyöratkaisujen valmistaja Jabran globaali Hybrid Ways of Working Global Report -tutkimus.

Tutkimus antaa tärkeää tietoa myös markkinointitoimistoille, joissa hybridityö on tullut vauhdilla suosioon etenkin koronapandemian takia. Joissain työpaikoissa ei ole kuitenkaan valinnanvapautta – tai sitä on olematon määrä – mikä on aiheuttanut kitkaa työnantajan ja työntekijöiden välillä. Eniten huomiota on saanut sähköautoja valmistava Tesla, jonka omistaja Elon Musk on juuri linjannut, että yhtiön työntekijöiden täytyy tehdä täyttä 40 tunnin viikkoa toimistolla.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Teslan ja muiden valinnanvapautta rajoittavien yritysten malli voi kuitenkin kostautua. Jabran tutkimuksen mukaan valinnanvapaus työskentelypaikan suhteen lisää työntekijän onnellisuutta, hyvinvointia ja tuottavuutta. Lisäksi valinnanvapaus sitouttaa työntekijää.

Tutkimuksessa ei ollut mukana suomalaisia vastaajia, mutta tulokset ympäri maailman kertovat samaa viestiä.

– Tutkimustulokset kertovat siitä, että onnistunut ja toimiva hybridityömalli auttaa pitämään osaajista kiinni. Samalla se helpottaa uusien asiantuntijoiden rekrytoinnissa myös Suomessa, sanoo Jabran Antti Valtonen tiedotteessa.

63 prosenttia vastaajista haluaisi työskennellä hybridimallilla, mutta tämä järjestely on mahdollista vain 45 prosentille heistä. Vain 20 prosentilla on täysi valta päättää työskentelypaikkansa itse. 57 prosenttia työntekijöistä, joilla on täysi vapaus päättää työskentelypaikkansa, tekee tällä hetkellä hybridityötä. Määrä on yli kaksinkertainen verrattuna niihin, jotka haluavat työskennellä täysin etänä, ja yli kolminkertainen verrattuna niihin, jotka haluavat työskennellä pelkästään toimistolla. Tutkimuksesta selviää myös, että 55 prosenttia pelkää urakehityksensä kärsivän, jos he eivät kävisi toimistolla säännöllisesti.

– Kaikkien aikojen suurinta työkokeilua on nyt takana kaksi vuotta. Pakollinen siirtymä etätyöhön on muuttunut kauaskantoiseksi hybridityökokeiluksi. Nyt kun aloitamme tämän työtavan kolmannen vuoden, yritysten on mietittävä hybridityötä ja fyysisiä työtiloja uudelleen voidakseen pitää kiinni nykyisistä ja tulevista osaajista. Johtajien täytyy kysyä, kuunnella ja ymmärtää, mitä työntekijät aidosti tarvitsevat hybridityönsä parantamiseksi, sanoo Jabran Holger Reisinger.