Myyntityöhön on aina kuulunut alkoholi tavalla tai toisella. Ei tarvitse mennä kovin kauas ajassa taaksepäin, kun bisneslounaalla viini virtasi, ja messuilla kaljahana kuohui jo aamuyhdeksältä. Alkoholin nauttiminen on ollut tietyissä bisneskonteksteissa niin normaalia, että sitä tuskin edes kyseenalaistettiin. Työpaikalla ehkä pidettiin korkki kiinni, mutta kun siirryttiin "verkostoitumaan", oli usein tapana huuhdella jännitys alas pienellä juhlajuomalla.
Pysähdyin itse tämän aiheen äärelle taannoisella työmatkallani Yhdysvaltoihin. Kyseessä oli alan tunnettu vuosikonferenssi – sellainen, jossa sosiaalinen kanssakäyminen on jopa tärkeämpää kuin itse asiasisällöt. Olin varautunut cocktail-tilaisuuksiin, happy houreihin ja kosteisiin iltoihin. Mutta mitä näinkään? Aamulenkkejä. Yrityspilatesta. Smoothiebaareja ja hyvinvointiluentoja. Osallistujilla krapulan sijaan kirkas katse ja hyvät yöunet.
Oli virkistävää huomata, miten uusi sukupolvi on tuomassa uutta kulttuuria myös työelämän kohtaamisiin. Ja kyllä – se sai minut kyseenalaistamaan koko alkoholin roolin yritystapaamisissa.
Monella brändillä on nykyään kunnianhimoinen vastuullisuusstrategia. Puhutaan monimuotoisuudesta, tasa-arvosta ja inklusiivisuudesta. Mietin, miten viinilasillinen työajalla istuu tähän kuvaan. Entä miten kohdata ne, jotka eivät juo – uskonnon, kulttuuritaustan, terveydentilan tai ihan vaan henkilökohtaisen valinnan vuoksi? Riittääkö light kokis ja vesikannu, kun muut seurueesta nauttivat vuosikertaviinejä?
Moni meistä rakastaa sitä hetkeä, kun kylmä olut napsahtaa auki tai skumppalasi täyttyy pirskahtelevalla juhlajuomalla.
Totta kai – ei kierrellä eikä kaarrella – moni meistä rakastaa sitä hetkeä, kun kylmä olut napsahtaa auki tai skumppalasi täyttyy pirskahtelevalla juhlajuomalla. Se madaltaa kynnystä tutustua, rentouttaa tunnelmaa ja tekee verkostoitumisesta ehkä asteen helpompaa, joten voimme perustella tarjoilua myös kaupalliselta kantilta. Ja kyllä, brändikohtaamiset ovat usein myös elämyksiä – sellaisia, joiden halutaan tuntuvan juhlavilta ja poikkeuksellisilta. Moniin tapahtumiin tullaan myös viihtymään, ja alkoholi tunnetusti nostaa nopeasti tunnelmaa.
Mutta onko alkoholi edelleen paras tapa rakentaa niitä kokemuksia?
Tuntuu siltä, että olemme murroskohdassa. Yhä useampi tapahtuma ja yritysvalinta kyseenalaistaa vanhat normit. Mitä jos cocktail-tilaisuuden korvaisikin mocktail-maistelu? Entä jos iltajuhla ei päättyisikään jatkoille, vaan aamu alkaisi yhteisellä meditaatiolla? Onko se tylsää – vai kenties jopa parempaa brändikokemusta?
Osallistuin hiljattain erään asiakkaan eläkkeellejäämisjuhlaan. Skoolasimme alkoholittomalla kuohuvalla. Aluksi mietin, että onpa erilaista – mutta hetken päästä huomasin iloitsevani siitä, miten eleganttia ja helppoa kaikki oli. Keskustelut soljuivat, tunnelma pysyi arvokkaana, ja kaikki tunsivat olonsa tervetulleiksi.
Ehkä tulevaisuudessa brändit kilpailevatkin siitä, kuka osaa tuottaa vaikuttavia kohtaamisia ilman promilleja. Ehkä arvokkain kohtaaminen ei tapahdu enää baaritiskillä vaan yhteisellä aamukävelyllä. Ehkä hyvään keskusteluun ei tarvita viiniä – vaan vain hyvä syy pysähtyä, kuunnella ja kohdata.
Miten sinä suhtaudut alkoholiin työyhteyksissä? Onko se edelleen tärkeä osa tunnelman rakentamista – vai voisiko se olla jo eilispäivän kaiku, jonka aika on hiljalleen valua viemäriin?
Ninni Arion on kansainvälisen tapahtumamarkkinoinnin asiantuntija, jolla on yli 20 vuoden kokemus tapahtumista ja messuista eri mantereilla. Hänen erityisosaamistaan ovat strateginen suunnittelu, asiakaskokemuksen kehittäminen ja kohderyhmien ymmärtäminen, mikä näkyy hänen kykynään luoda vaikuttavia asiakaskohtaamisia ja kestäviä liiketoimintaratkaisuja.