Kuvaaja:
Emmi Ekilä
Kolumni

Työelämässä menestyminen vaatii sparrausta, ja siksi Mark Zuckerbergillakin oli huippumentori – tiedätkö kuka?

20.1.2022 10:15
Leena Komulainen
Poikkeusyksilöinä pitämäni ihmiset eivät ole tehneet menestystään yksin, kirjoittaa MarkkinointiUutisten uusi kolumnisti Leena Komulainen.

Pohdi mielessäsi ammatillisesti ihailemaasi ihmistä. Sellaista, joka on päässyt urallaan pitkälle itsevarmoin ja määrätietoisin askelin – ehkä tehnyt jonkin merkityksellisen muutoksen omalla alallaan. Mahtaa olla erityisen fiksu ja ahkera henkilö, ehkä poikkeuksellisen näkemyksellinen myös.

Tiesithän, että hän ei tehnyt sitä yksin? Tämän asian ymmärtäminen on ollut oman työurani ratkaisevin oivallus.

Työelämäni ja urani on ollut tähän asti varsin sattumanvarainen tie: innostusta, mahdollisuuksiin tarttumista, ajautumista, kunnianhimoa ja oppimista. Välillä olen jatkanut matkaa yrityskaupan seurauksena, toisinaan tarttumalla vinkattuun uuteen mahdollisuuteen.

Eteenpäin minua on ajanut uteliaisuus ja sisäsyntyinen tarve venyttää rajojani. Olen tehnyt hyvää työtä tai ainakin osoittanut potentiaalia, ja se luettakoon jossain määrin ansiokseni. Yksin en olisi kuitenkaan mitään.

"Olen ottanut tavaksi soittaa ja pyytää apua arvostamiltani ihmisiltä. Kukaan ei ole vielä koskaan kieltäytynyt."

Minulla on aina ollut luotettuja ihmisiä: kollegoja, ystäviä, esihenkilöitä, mentoreita ja sparrailutukea. Olen ottanut tavaksi soittaa ja pyytää apua arvostamiltani ihmisiltä. Kukaan ei ole vielä koskaan kieltäytynyt. Olen saanut arvokkaita vinkkejä, onnistunut avartamaan omaa ajatteluani ja oppinut ymmärtämään muita vähän paremmin.

Keskusteluissa on myös käynyt ilmi itseäni ehkä vähän yllättänytkin asia: kaikki urallaan menestyneet ihmiset tarvitsevat ja hakevat sparrausta tai mentorointia. Toisin sanoen poikkeusyksilöinä pitämäni ihmisetkään eivät ole tehneet menestystään yksin.

Tiesitkö esimerkiksi, että Steve Jobs mentoroi aikanaan vuosien ajan Mark Zuckerbergia? Ja että mentoreihinsa ovat luottaneet myös Sheryl Sandberg, Warren Buffet ja Oprah? Inspiroivaa, eikö?

Iloinen uutinen on se, että mentorointi ja yksittäiset sparraukset eivät ole salatiedettä – päinvastoin. Vaikka tavoitteena ei olisikaan kasvaa Zuckerbergiksi Zuckerbergin paikalle, väitän, että seuraavat kolme vinkkiä ovat tie onnellisempaan ja menestyksekkäämpään työelämään.

1. Kysy

Älä jää ongelmiesi kanssa yksin. Haali ympärillesi ihmisiä, joihin luotat ja joita arvostat. Uskalla pyytää apua ja näkemyksiä myös vähän noloilta tuntuviin kysymyksiin – ja etenkin niihin.

2. Kuuntele

Kuuntele erilaisia ihmisiä ja näkökulmia, ja ota sopivissa kohdissa opiksesi.

3. Anna apua

Anna apua mahdollisuuksien mukaan tutuille ja tuntemattomille, kun se sitä pyytävät. Ammatillinen sparraus auttaa terävöittämään omaakin ajattelua, mutta ennen kaikkea siitä tulee hyvä mieli.

Leena Komulainen on toimitusjohtaja ja kirjailija, joka uskoo arvopohjaiseen ja ihmislähtöiseen johtamiseen ja markkinointiin. Kolumneissa pohditaan muun muassa sitä, mikä on markkinoinnin ammattilaisen vastuu paremman maailman rakentamisessa ja sopivatko kunnianhimo ja merkityksellisyyden kaipuu yhteen.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)