Kuvaaja:
Joshua Hoehne / Unsplash
Digitaalisuus

Twitterin lähdekoodia vuotanut verkkoon: “Koodi ollut julkisena ainakin useita kuukausia”

28.3.2023 14:03
Satu Hurme
Vuotajaksi epäillään entistä työntekijää.

Elon Muskin taival Twitterin johdossa on jälleen vastatuulessa. The New York Times uutisoi, että osa alustan lähdekoodista on vuotanut julkiseksi verkkoon. Tämä saattaa aiheuttaa sen, että jatkossa Twitteriä on helpompi hakkeroida.

Versionhallintapalveluita tarjoava GitHub poisti vuotaneen lähdekoodin heti, kun vuoto huomattiin. Tähän mennessä ei ole pystytty tarkasti arvioimaan, kuinka kauan koodi on ollut avoimena, mutta kyse on ainakin useammasta kuukaudesta.

Twitter on ryhtynyt oikeudellisiin toimiin selvittääkseen vuotajan. Yhtiössä epäillään vuodon takana olevan entinen työntekijä. Twitter on hakenut oikeuden päätöstä, joka pakottaisi GitHubin paljastamaan vuotajan henkilöllisyyden.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Lähdekoodin vuodon yksi merkittävimmistä haitoista on, että hakkereilla on ollut mahdollisuus saada lähdekoodi käsiinsä ja he voivat jatkossa käyttää sitä Twitteriä vastaan. Alusta on nyt selvästi aiempaa haavoittuvaisempi hakkeroinnille. 

Toinen keskeinen haitta on se, että Twitterin kilpailijat ovat voineet hyödyntää koodia omassa tuotekehityksessään. 

Twitterille koituu tuoreesta vuodosta lisää harmia jo ennestään hankalassa tilanteessa. Musk antoi hiljattain lausunnon, jonka mukaan yhtiön arvo on nyt alle puolet siitä, mitä hän maksoi yhtiöstä viime syyskuussa. 

Sosiaalisen median alustan talousvaikeuksia on syventänyt mainostajien pako Twitteristä, joka liittyi alustalla lisääntyneeseen vihapuheeseen. Lähdekoodin vuoto voi heikentää entisestään mielikuvaa Twitterin luotettavuudesta.