Taneli Lahtinen
Kolumni

Toimiston egosysteemi pysyy tasapainossa, kun palkintosonnit pidetään kurissa ja muutkin lajit saavat tilaa

5.2.2024 8:05
Heidi Taina
Markkinointitoimiston egosysteemi vaatii luovan johtajan huolenpitoa. Jos laumassa on liikaa sonneja, tallovat ne hennot perhoset ja ruohonjuuritasolla ahkeroivat myyrät sorkkiinsa. Pelkistä papukaijoista koostuvassa parvessa ei höyhenet koskaan pöllyä kunnon väittelyssä, kirjoittaa Heidi Taina.

Toimiston egosysteemi koostuu keskenään erilaisista tekijöistä, joita eroistaan huolimatta yhdistää intohimo alaan. Ja kuten kaikki herkät järjestelmät, myös luova egosysteemi toimii parhaiten monimuotoisena, jossa kaikilla elämänmuodoilla on tilaa kasvaa.

Kirjoitin tuntemistani luovista lajeista tieteellisesti tarkat ja kiistattomat kuvaukset. Näistä voi jokainen joko tunnistaa itsensä tai sitten tuohtua ja jättää tunnistamatta.

Myyrä nukkuu vain muutaman tunnin vuorokaudessa, ja hänen nimikirjaimensa voi bongata Google Slidesin kalvoilta liikkumasta öiseen aikaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Työmyyrä

Tämän lajin edustaja on useimmiten nuori lupaava suunnittelija, tunnollinen projektihenkilö tai tuotantotyön parissa ahkeroiva yksilö. Myyrä nukkuu vain muutaman tunnin vuorokaudessa (jos sitäkään), ja hänen nimikirjaimensa voi bongata Google Slidesin kalvoilta liikkumasta juuri öiseen aikaan, jopa viikonloppuisin.

Palkintosonni

Haistaa jalometallin herkimmillään jo hennosta idean alusta, vaikkei olisi itse edes samassa huoneessa. Itsepäinen ja usein sangen kovaääninen asioiden eteenpäin puskija, joka oikein valjastettuna on varsin kelvollinen työjuhta.

Papukaija

Häikäisee helposti näennäisellä viisaudellaan, vaikka suurin temppu on toistaa muiden sanomisia. Joskus tämä piirre on kuitenkin se kaikista tärkein, sillä vilkkaassa keskustelussa hyvätkin ideat saattavat mennä ohi, jos kukaan ei nosta niitä uudelleen pintaan.

Hintahaukka

Tarkkanäköinen ja usein erittäin analyyttinen tekijä, joka lukee briiffin uudestaan vielä silloinkin, kun muut ovat jo täydessä vauhdissa. Muistuttaa kaupallisista tavoitteista tarvittaessa hyvinkin terävästi, ja osuu havainnoissaan poikkeuksetta oikeaan.

Päiväperho

Kepeä luova mieli, joka saa kaiken näyttämään niin helpolta, että häntä on helppo erehtyä pitämään pelkkänä liihottelijana. Älä kuitenkaan anna korean valepuvun hämätä, sillä perhoseksi ei muututa ilman pitkää kotelovaiheen kypsyttelyä.

Huonekasvi

Ilahduttava ja harmiton, mutta kukaan ei oikein tiedä, mihin häntä tarvitaan. Tämä laji peukuttaa jokaista viestiä chatissa ja tarkistaa viimeisenä iltana presentaation korjatakseen sieltä ei yhden vaan kaksi kirjoitusvirhettä – minkä hän myös vaatimattomasti asiakkaan edessä mainitsee.

Luova johto huolehtii siitä, että kaikki nämä lajit elävät sovussa ja toisiltaan tilaa viemättä. Jos laumassa on liikaa sonneja, tallovat ne hennot perhoset ja ruohonjuuritasolla ahkeroivat myyrät sorkkiinsa. Pelkistä papukaijoista koostuva parvi taas päätyy vain taputtelemaan toisiaan selkään, eikä höyheniä koskaan pöllyä kunnon väittelyssä.

Hyvä luova johtaja myös osaa tarvittaessa ottaa minkä tahansa lajin – jopa pois tieltä pysyttelevän huonekasvin! – paikan egosysteemissä, mikäli tiimin dynamiikka sen vaatii. 

Titteliltään luova johtaja, sydämeltään copywriter. Heidi Taina kirjoittaa avoimesti luovasta suunnittelusta ja sen edellytyksistä. Hän uskoo, että ihminen on jatkossakin tietokonetta tärkeämpi tekijä luovuudessa. Kukoistaakseen luovuus kuitenkin kaipaa ennakkoluulotonta ruokkimista sekä joskus vain päämäärätöntä seinään tuijottelua.