Brändit

Tiktok-suosio siivitti voittoon – Suomen paras lounas löytyy Vantaalta

26.9.2023 10:47
Mikko Perttunen
Kärkikolmikkoon noustiin myös reilun 2000 asukkaan Puumalasta.

Suomen paras lounasravintola on vantaalainen ravintola Star Lunch. Ravintola voitti Edenredin Suomen Paras Lounas 2023 -kilpailun.

Valinta tehtiin avoimen verkkoäänestyksen kautta. Ääniä omasta lounassuosikista annettiin 76 419 aikavälillä 1.–24. syyskuuta.

Voittajaravintola Star Lunch oli jo ennen kisaa ilmiö somekanava TikTokissa. Star Lunchin TikTok-tilillä on 26 000 seuraajaa ja tykkäyksiä on kertynyt yli puoli miljoonaa.

Star Lunch hyödynsi TikTokia innokkaasti markkinoinnissa myös kilpailun aikana. Silti ravintoloitsija Kerem Bölük korostaa ruoan merkitystä.

– Ruoka ratkaisee. Some ja markkinointi ovat tärkeitä, ne saavat ihmiset ravintolan ovesta sisään. Mutta jokaisena arkipäivänä on oltava vielä parempi lounas. Se ratkaisee, tulevatko ihmiset uudestaan, Bölük toteaa tiedotteessa.

"Olemme saaneet uusia asiakkaita TikTokin kautta."

Hän kertoo innostuneensa Tiktokista tämän vuoden tammikuussa.

– Olemme saaneet uusia asiakkaita TikTokin kautta. Voittomme ei ole vain tämän vuoden ansiota, vaan monen vuoden työ. Unelma on tullut toteen, Bölük sanoo.

Toiseksi kisassa tuli Puumalan Poiju, joka teki historiaa siinä mielessä, että koskaan aiemmin Suomen paras lounas -äänestyksen kärkikolmikkoon ei ole noustu yhtä pieneltä paikkakunnalta. Puumalassa asuu reilut 2000 asukasta.

Ravintoloitsija Jesse Hietala uskookin äänistä ison osan tulleen mökkiläisiltä, sillä Puumala on erittäin suosittu mökkipaikkakunta.

– Puumalassa on todella hyvä yhteishenki paikkakuntalaisten ja mökkiläisten kesken. Mökkiläiset ovat meille, tietenkin paikkakuntalaisten ohella, todella tärkeä asiakasryhmä. Mutta yllätys tämä menestys on. Tuntuu isolta kunnianosoitukselta, Hietala sanoo tiedotteessa.

Äänestyksissä Suomen parhaista lounasravintoloista on tapahtunut heilahdus painopisteessä. Aiemmin pääkaupunkiseudun menestys oli maltillista, mutta nyt tämän ja viime vuoden parhaimmistossa on selkeä pääkaupunkiseutupainotus. Nyt kuudesta parhaasta ravintolasta neljä toimii Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla. Viime vuonna kaksi parasta ravintolaa olivat helsinkiläisiä.

Suomen paras lounas -kilpailussa on jo muutamia kestomenestyjiä. Kouvolalainen Mimosan Aito sekä salolainen JJ's BBQ ovat nyt kolmatta kertaa peräkkäin kärkikymmenikössä. Ilomantsilainen Parppeinpirtti on ollut yhtä vuotta lukuun ottamatta kilpailussa aina kymmenen kärjessä.

Tänä vuonna äänestämälleen ravintolalle pystyi antaa myös erityismaininnan lisäkategorioista, joita olivat: vastuullisin ravintola, paras kasvisruoka, paras palvelu, viihtyisin ravintola, herkullisin buffetlounas ja terveellisin ruoka. Muutoin kategoriaäänet jakautuivat noudatellen pitkälti äänestyksen kärkiravintoloita, mutta kategorioihin paras kasvisruoka, terveellisin ruoka sekä vastuullisin ravintola nousi ravintoloita myös virallisen kymppisakin ulkopuolelta.

Näissä kategorioissa kokonaisäänimääriin suhteutettuna menestyivät erityisen hyvin muun muassa viime vuoden voittaja Satama Bar & Bistro Helsingistä sekä vuoden 2020 voittaja Mimosan Aito Kouvolasta, Ravintola Lohtu ja Pasteria Brasil Helsingistä sekä Kaarlo Social Lahdesta.

Suomen 10 parasta lounasravintolaa vuonna 2023

1 Star Lunch Ravintola, Vantaa

2 Ravintola Puumalan Poiju, Puumala

3 Restaurant Mezza, Espoo

4 Rami Visulahti, Mikkeli

5 Ravintola Factory Pitäjänmäki, Helsinki

6 Pompier Albertinkatu, Helsinki

7 Ravintola Parppeinpirtti, Ilomantsi

8 JJ's BBQ, Salo

9 Mimosan Aito, Kouvola

10 Lounasravintola Mänty, Lahti

Listaa korjattu 27.9. klo 8.11