Digitaalisuus

Tekoäly valjastettiin konsepti- ja sisustussuunnittelun avuksi Sokos Hotellien ja Sherpan yhteisprojektissa

22.5.2023 14:03
Satu Hurme
Tekoälyteknologia auttaa rikkomaan kaavoja ja tekee luovasta työstä monipuolisempaa.

Hotelliketju Sokos Hotellit ja luova toimisto Sherpa toteuttivat yhteisprojektin, jossa kokeiltiin hotellihuoneiden konseptointia tekoälyllä. Aluksi projektin tavoitteena oli kokeilla, miltä huonetyypit voisivat näyttää. Lopulta suunnittelu laajeni myös hotellin julkisiin tiloihin.

– Hämmästyttävää oli se, kuinka nopeasti pääsimme alkuun ja saimme konkreettisia ideoita. Olin odottanut, että tekoäly tarjoaisi aluksi ihan hulluja ideoita, mutta periaatteessa kaikki oli jo heti alkuunsa toteutuskelpoisia, Sokos Hotellien kehityspäällikkö Jukka Kaartinen kertoo tiedotteessa.

Projektin myötä tekijät ovat oppineet, miten tekoälyä on mahdollista hyödyntää tulevaisuudessa ja millaista ammattitaitoa se vaatii. Myös aikataulujen ja luovan prosessin arviointi on jatkossa helpompaa. 

Sherpan toimitusjohtajan Elina Bono kertoo tiedotteessa, että on ollut hienoa huomata, että jo tässä vaiheessa tekoälyn kehitystä voidaan asiakkaita palvella yli ilmeisen.

– Ylipäätään tässä hetkessä asiakkaiden asenne on ratkaisevaa. Halu testata ja suhtautua ennakkoluulottomasti uuteen aikakauteen, missä ihmisen ja koneen yhteistyö mahdollistaa luovuuden käytön uusilla tavoilla, Bono sanoo.

Konseptisuunnittelussa käytettiin muutamaa luonnollista kieltä ymmärtävää tekoälyä kaikissa prosessin vaiheissa. Keskeinen ero tekoälyavusteisessa projektissa verrattuna tavalliseen suunnitteluprojektiin on alkuideoiden suuri määrä. Ihminen valitsee niistä parhaat ja jalostaa niitä eteenpäin. Tekoälyn antamiin tuloksiin vaikuttaa ratkaisevasti se, mitä komentoja ja missä järjestyksessä niitä tekoälylle antaa. 

Sekä Kaartinen että Bono ovat samaa mieltä siitä, että tekoäly auttaa sisustussuunnittelijoita luovassa työssä tulevaisuudessa. Heidän mukaansa tekoäly vie pois opitusta ja omista tottumuksista sekä avartaa mielikuvitusta. Bono uskoo, että kuten tämä projekti osoitti, tekoälyosaaminen mahdollistaa uudenlaisia töitä jatkossa.