Unsplash/Jukka Aalho
Luovuus

Tässä on Suomen tylsin podcast

16.11.2021 14:45
Toni Rajamäki
Ehdolla oli muun muassa kaivonkansiin keskittynyt podcast, mutta voitto meni tällä kertaa runoilija Heli Laaksoselle, joka puhuu suomen kielen sijamuodoista.

Suomen Podcastmedia käynnisti kesällä kilpailun, jossa etsittiin Suomen tylsintä podcastia. Voittajalle luvattiin kokonainen tuotantokausi, jonka arvo on noin 30 000 euroa.

Nyt voittaja on selvillä: tuomaristo kruunasi Suomen tylsimmäksi Heli Laaksosen idean suomen kielen sijamuotoja käsittelevästä podcastista.

Laaksonen on suomalaisille tuttu Lounais-Suomen murteella kirjoittamistaan runoista. Podcast-suunnitelmassaan hän sanoo pyytävänsä kaikenkarvaisia tutkijoita vatvomaan kanssaan sijamuotojen syntyä ja ominaispiirteitä. Laaksonen lupaa myös kutsua ohjelmaansa narisevaäänisiä kirjailijoita puhumaan siitä, miten he ovat käyttäneet sijamuotoja tuotannossaan ja miksi he ovat laittaneet yhden sijan toisen edelle.

Idean tärkeyttä Laaksonen perusteli sillä, että suomen yleiskielen 15 sijaa ovat jääneet vailla sijaa podcasteissa. Myös kilpailun tuomaristo, MTL:n entinen toimitusjohtaja Tarja Virmala, Radio Rockin Harri Moisio, Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka Mattila sekä toimittaja Olli Seuri, sanoo suomen kielen tarvitsevan oman podcastinsa.

Valinnassa painoi aiheen tylsyys mutta myös sivistysnäkökulma ja huoli suomen kielen rapautumisesta.

Laaksosen podcastin ensimmäinen jakso julkaistaan Agricolan ja suomen kielen päivänä 9. huhtikuuta 2022.

Kilpailussa oli mukana yhteensä 31 ideaa. Ehdotettuja aiheita olivat muun muassa työkkäritädit, eri perunalajikkeiden ominaisuudet, työeläkevakuutus ja kaivonkannet.

Tuomaristo antoi erityismaininnat seuraaville aiheille: kirjanpinto/taloushallinto, laiduntava lehmä on ympäristöteko, arktisen alueen koulutus ja tutkimusyhteistyö ja standardit, nuo tylsät ja tuntemattomat arjen sujuvoittajat.


Lue myös: Suomen tylsin podcast -kilpailuun tuli yli kolmekymmentä hakemusta – kuuntelisitko sinä podcastia, jonka aiheena on kaivonkannet tai perunalajikkeet?

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)