Vasemmalla Kaffa Roasteryn Mike Akins ja oikealla Elevin Antti Merilehto. Kuva: Kaffa Roastery
Ilmiöt

Suomessa kehiteltiin kahvi tekoälyllä – paahtajien ensireaktio oli epäilevä

19.4.2024 10:24
Mikko Perttunen
Tänään julkaistun kahvin pohjana olivat Kaffa Roasteryn nykyisten kahvien makukuvaukset.

Kaffa Roastery ja tekoälytalo Elev päättivät kokeilla, voiko tekoäly olla apuna kahvinpaahtajan ammatissa, joka on ollut kautta aikojen ihmisten henkilökohtaisiin makutottumuksiin ja pitkään kokemukseen perustuvaa työtä.

AI-conic tekoälykahvin luominen aloitettiin antamalla tekoälylle Kaffan nykyisten kahvien makukuvaukset, joita tekoäly sitten analysoi. Tämän jälkeen työhön päästettiin tekoälyn kielimalli. Tehtävänä oli kehittää uusi kahvi, joka vastaa mahdollisimman hyvin kahvista nauttivien ihmisten makutoiveita. Tekoälylle annettiin ohjeeksi tuottaa jotakin uutta näille ihmisille.

– Kaffa Roasteryn kahveissa käytetään kahta tai joissakin kolmea eri papua. Ensireaktio neljän eri pavun käyttämiseen kahvissa oli Kaffan paahtajien osalta epäilevä. He arvelivat, että eri papujen maut eivät erotu. Tänään julkaistava AI-conic kahvi on kuitenkin juuri tekoälyn määrittämillä sekoitussuhteilla valmistettu kahvi, Svante Hampf Kaffa Roasterylta kommentoi tiedotteessa.

Antti Merilehto Eleviltä arvioi, että tekoäly osaa tietyllä tavalla ajatella laatikon ulkopuolelta.

– AI-conic-tekoälykahvi on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka tekoäly voi auttaa tuomaan mukaan uusia näkökulmia, joita edes kokeneet ammattilaiset eivät tule ajatelleeksi, hän toteaa tiedotteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)