Canva Pty Ltd
Ilmiöt

Suomessa ilmoitettiin ennätysmäärä uusia biisejä viime vuonna – kasvua yli 30 prosenttia

6.3.2024 9:19
Mitra Vasara
Uudet DIY-tekijät tekevät musiikkiaan tunnetuksi somessa.

Gramexin tilastojen mukaan Suomessa ilmoitettiin huippumäärä biisejä vuonna 2023. Viime vuonna ääniteilmoituksella raportoitujen biisien määrä nousi jopa yli 30 prosenttia verrattuna vuoteen 2022. Yhteensä uusia biisejä ilmoitettiin Gramexille ennätykselliset 21 785 kappaletta.

GramexPress-verkkomedia tutki ääniteilmoitettujen biisien eli niin kutsuttujen urien määrän kehitystä vuosina 2020–2023. Määrä kasvoi vuosien aikana tasaisesti, mutta vuonna 2023 ilmoitettujen biisien määrä kasvoi yli 5 000 kappaleella.

– Musiikin tekeminen trendaa monella tapaa ja uusia toimijoita on tullut kentälle. Samaan aikaan äänitteiden tekeminen on tullut teknisesti aiempaa helpommaksi ja halvemmaksi. Ilmiöstä toimii hyvin esimerkkinä vaikkapa sosiaalisen median vaikuttajien tekemät biisit, kertoo Gramexin johtaja Tuomas Talonpoika tiedotteessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Talonpojan mukaan artistikentällä on tapahtunut muutoksia:
– Meillä on jatkuvasti enemmän asiakkaita, joilla on sekä taiteilija eli artisti- tai muusikko- että äänitteen tuottaja-asiakkuus. Tämä tarkoittaa, että musiikin esittäjä itse myös tuottaa äänitteen taloudellisesti. Iso osa tästä porukasta on musiikin ammattilaisia, mutta joukossa on varmasti myös DIY-tekijöitä.

Selkeä syy ilmoitusten määrän kasvuun on Gramexin tiivistynyt tilitystahti.

– Viime vuonna tilitimme korvauksia äänitteiden käytöstä ensi kertaa jopa neljästi vuoden aikana. Vain ääniteilmoitettujen biisien käytöstä voidaan maksaa esittäjille ja tuottajille korvauksia, Talonpoika muistuttaa.