Unsplash/Lukasz Niescioruk
Ilmiöt

Suomalaisten kiinnostus vaihtoautoja kohtaan kasvoi – "Sama trendi saattaa jatkua"

1.3.2021 9:45
Toni Rajamäki
Koronapandemia muutti myös autokauppaa.

Suomalaiset ostavat nyt aiempaa hanakammin vaihtoautoja, kertoo vakuutusyhtiö Ifin tuore tutkimus. Kyselyyn vastanneista 26 prosenttia kertoo suunnittelevansa uuden auton ostoa tänä tai ensi vuonna.

–  Viime vuonna autokauppa siirtyi Suomessa vahvasti käytettyjen autojen kauppaan, ja sama trendi saattaa jatkua myös tänä vuonna. Tätä puoltaa esimerkiksi koronapandemian tuoman taloudellisen epävarmuuden jatkuminen. Lisäksi osaa autoilijoista varmasti hämmentää tällä hetkellä käytävä keskustelu eri käyttövoimien eduista ja haitoista, mikä voi vaikeuttaa auton valintaa ja lisätä varovaisuutta investoida uuteen autoon juuri nyt, arvioi Ifin ajoneuvovakuutusten johtaja Eero Färkkilä yhtiön tiedotteessa.

Eniten vaihtoautojen perään ovat kolmekymppiset miehet. Viisikymppiset miehet puolestaan ovat kiinnostuneita uusista autoista. Koronapandemia on kuitenkin siirtänyt auton hankintaa monissa talouksissa taloudellisen epävarmuuden takia. Eniten osto-aikeita ovat lykänneet lapsiperheet, joista joka seitsemäs on siirtänyt ostoa myöhempään tulevaisuuteen.

Tutkimuksen mukaan Helsingissä, Uudellamaalla, Pohjois-Suomessa ja Itä-Suomessa ollaan auton ostamisesta kiinnostuneempia kuin muualla Suomessa. Etenkin pääkaupunkiseudulla näkyy koronan tuomat haasteet julkiseen liikenteeseen liittyen.

– Tutkimus vahvistaa sen, mitä kuluneen vuoden aikana on spekuloitu: Pandemia on selvästi lisännyt kiinnostusta ja tarvetta yksityisautoiluun etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa aiemmin on voinut pärjätä ilman autoa kattavan julkisen liikenteen vuoksi, sanoo Färkkilä.

Helsingissä ja Uudellamaalla asuvista vastaajista auton ostoa suunnittelee 28 prosenttia. Siellä on myös muihin alueisiin verrattuna eniten kiinnostusta uusiin autoihin.

Lähde: Ifin tiedote

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)