Kuva: Canva Pty Ltd.
Ilmiöt

Suomalaisilla vientiyrityksillä ei käytännössä enää liiketoimintaa Venäjällä – joka kolmas kohdannut pakotteiden kiertämisyrityksiä

6.6.2024 11:23
Mikko Perttunen
Kauppakamarin kyselyyn vastasi 93 vientiyritystä.

Kauppakamarin toteuttama vientijohtajakysely kertoo, että suomalaisyrityksillä ei näytä enää olevan liiketoimintaa Venäjällä.

Kyselyyn vastasi 93 vientiyritystä ympäri Suomen. Yrityksistä vain kahdella vetäytymisprosessi oli vielä kesken, mutta varsinaista liiketoimintaa ei yhdelläkään yrityksellä enää Venäjällä ollut.

Sama kysymys on esitetty kauppakamarien vientiä harjoittaville yrityksille Venäjän hyökkäyssodan alettua ja tuorein toukokuun kysely on ensimmäinen kerta, kun yhdelläkään yrityksellä ei ole enää aktiivista liiketoimintaa Venäjällä.

Kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi helmikuussa 2022, kyselyyn vastanneista yrityksistä 78 prosentilla oli liiketoimintaa Venäjällä. Vuoden päästä sodan alkamisesta reilulla kuudella prosentilla oli vielä liiketoimintaa Venäjällä ja 13 prosentilla oli vetäytymisprosessi kesken.

Yrityksiltä kysyttiin myös, ovatko ne kohdanneet Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämisyrityksiä. Vastanneista noin kolmannes oli kohdannut kiertämisyrityksiä.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä Ukrainan jälleenrakentamiseen aikoo osallistua reilu 30 prosenttia. Hieman suurempi määrä, noin 33 prosenttia ei aio osallistua ja 37 prosenttia ei vielä osaa sanoa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Kauppakamarien vientijohtajakysely tehtiin 28.–31.5 ja siihen vastasi 93 vientiyritystä ympäri Suomen. Kolmasosa vastanneista yrityksistä työllistää yli 250 henkilöä, kolmas osa 50–249 henkilöä ja kolmasosa alle 50 henkilöä. Kyselyn aineisto on kerätty sähköpostitse.