Suomessa ei ole toistaiseksi tehty isoja ponnisteluja metaversumin suhteen, mutta maailmalla kehitys on jo pitkällä. Omalla tavallaan se on huolestuttavaa, sillä suomalaiset ovat taas jäämässä kehityksessä jälkeen. Eikä kyse ole pelkästään metaversumista, vaan kokonaisuudessaan internetin seuraavasta vaiheesta, web 3.0:sta.
Tämä saikin Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran ja Kansallisgallerian liikkeelle ja toimimaan pelinavaajana Suomessa. Sitra ja Kansallisgalleria tiedottivat tiistaina, että organisaatiot ovat rakentaneet pilottiprojektin metaversumiin.
– On Suomen etu ymmärtää paremmin, mistä web 3.0:ssa ja metaversumissa on kysymys, painottaa Sitran Reilu datatalous -teeman johtaja Kristo Lehtonen tiedotteessa.
– Sitra on tukenut hanketta antamalla asiantuntija-apua. Haluamme tulevaisuustalona edesauttaa tämän osaamisen ja ekosysteemin syntymistä Suomessa. Yksi tapa konkretisoida asiaa on kokeilujen kautta. Tässä kokeilussa pääsemme metaversumin lisäksi vaiheittain kokeilemaan myös uusia osallistamisen ja hajauttamisen muotoja, hän jatkaa.
Lehtonen muistuttaa, että web 3.0:n kohdalla riittää vielä kysymysmerkkejä, mutta siinä on paljon mahdollisuuksia esimerkiksi dataturvallisuuden suhteen.
– Reilu datatalous on yksi Sitran kolmesta teemasta, joiden uskomme eniten muuttavan yhteiskuntaa tulevaisuudessa. Hajautettu internet eli web 3.0 voi olla reilumpi internet, jossa yksilöillä on parempi kontrolli ja luottamus oman datansa käyttöön. Se, mitä web 3.0:sta tulee, riippuu meistä kaikista. Se riippuu siitä, minkälaisia pelisääntöjä, lainsäädäntöä, liiketoimintamalleja ja teknologioita kehitämme jatkossa. Myös Suomessa tarvitaan lainsäädännön päivitystä.