Sanoma
Mainonta

Sanomalle vapauttava päätös kohutusta mainoskampanjasta, jossa haettiin seksuaalivähemmistöön kuuluvalle kuninkaalle kumppania

20.8.2021 11:05
Toni Rajamäki
Markkinointi ei ollut hyvän tavan vastaista, sanoo Mainonnan eettinen neuvosto.

Mainonnan eettinen neuvosto on antanut Sanoma Media Finland Oy:lle vapauttavan päätöksen liittyen yrityksen viimekeväiseen mainoskampanjaan, josta oli tehty lausuntopyyntö. Monikanavaisesti näkynyt mainoskampanja aiheutta suurta keskustelua, sillä kampanjassa etsittiin homoseksuaalille tulevalle kuninkaalle kumppania.

Yksityishenkilö oli tehnyt kampanjasta lausuntopyynnön, koska hän katsoi Sanoman loukanneen seksuaalista tasa-arvoa vihjaamalla homouden olevan normaalista poikkeavaa.

Mainonnan eettinen neuvosto kuitenkin toteaa, että markkinointi on toteutettu seksuaalivähemmistöjä kunnioittavaan, ei halventavaan tai loukkaavaan, sävyyn.

Sanoman B2B-kampanja oli osa yhtiön kasvustrategiaa markkinoinnin saralla. Kampanjalla haluttiin kutsua potentiaaliset asiakkaat yhteiselle muutosmatkalle.

– Kampanja ei välitä mielikuvaa, että homous olisi normaalista poikkeavaa. Vahvassa ja tunteellisessa rakkaustarinassa ei ole poikkeuksellista seksuaaliseen vähemmistöön kuuluminen, vaan se, että tuleva kuningas kertoo valitustaan suorassa tv-lähetyksessä. Monarkia on vähiten uudistuva instituutio, siksi todellisessa elämässä kuninkaan valinta rakkauden puolesta asemaansa ja siihen kohdistuvia odotuksia vastaan olisi järisyttävä ja rohkeutta vaativa, Sanoman vastauksessa sanotaan.

– Suomen johtavana mediatalona velvollisuutemme on edistää tasa-arvoa ja näin myös teemme. Vähemmistöjen käyttö omassa mainonnassamme on teko tasa-arvon puolesta. Tarinan idea on testattu seksuaalivähemmistöryhmän edustajilla, ja he ovat kannustaneet toteuttamaan kampanjan. Homoseksuaalisia kuninkaallisia ei ole näytetty aikaisemmin mainonnassa. Vahva, tunteellinen rakkaustarina ei halvenna tai väheksy ketään millään tavalla, vaan päähahmot esitetään tyylikkäästi ja kauniisti kunnioittavaan sävyyn.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)