Luovuus

Reaktor Creativen luova johtaja Jan Sederlöf: ”Cannes Lions on nykyään enemmän tekki- kuin innovaatio- tai luovuusfestivaali”

24.6.2022 16:00
Iina Kansonen
Sederlöf pohtii, onko merkityksellisyyskampanjoiden avokätinen palkitseminen markkinointialan tapa hakea synninpäästöä.

– Suomesta tullaan Cannesiin ikään kuin ulkopuolisina katsomaan, mitä maailmalla tapahtuu. Mutta esimerkiksi ruotsalaisten mentaliteetti on paljon enemmän se, että he ovat osa globaalia markkinointijengiä, sanoo markkinointiviestintään, brändistrategiaan, designiin ja digitaalisten palveluiden kehittämiseen keskittyvän Reaktor Creativen luova johtaja Jan Sederlöf.

Hän uskoo, että kyse on enemmänkin ajattelutavasta kuin kyvykkyydestä. Suomalaisten markkinointialan ammattilaisten itsetunnossa on onneksi tapahtunut kehitystä viime vuosina, Sederlöf toteaa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Ja olemmehan me saaneet Cannesissa hiukan menestystäkin viime vuosina, vaikkemme tietenkään länsinaapurin mittakaavassa.

Sederlöf on ollut Cannesissa kahdesti aikaisemmin kisaamassa Young Lions -palkinnosta. Nyt hän on ensimmäistä kertaa mukana vierailijana. Sederlöf on huomannut, että tänä vuonna Cannesissa on mukana runsaasti markkinointiteknologiayrityksiä.

– Niillä on ne kaikkein suurimmat teltat. Kuten Sir Martin Sorrel sanoi eräässä paneelikeskustelussa, Cannes Lions on nykyään ennemmin tekki- kuin innovaatio- tai luovuusfestivaali.

Toinen asia, johon Sederlöf on kiinnittänyt huomiota, liittyy merkityksellisyyskampanjoihin. Markkinointialalla on puhuttu jo pitkään siitä, miten luovuudella voidaan muuttaa maailmaa.

– Täällä palkitaan paljon duuneja, joilla halutaan tehdä hyvää. Samaan aikaan Greenpeace sulkee kadun festarirakennuksen edessä ja heidän laivansa kelluu lähietäisyydellä protestiksi.

Sederlöf pohtiikin, että markkinointi ei ole tähän mennessä onnistunut aidosti ratkaisemaan kovinkaan suuria ongelmia. Ehkä siksi hän heittää ilmaan ajatuksen siitä, onko merkityksellisyyskampanjoiden palkitseminen alan tapa hakea synninpäästöä.

Sederlöf kertoo odottaneensa etukäteen markkinoinnin asiantuntijaorganisaation Warcin järjestämää puheenvuoroa siitä, mikä merkityksellisyyden rooli markkinointialalla on ja onko sen hyödyntäminen ollut järkevää. Hän muistelee puheenvuoron kuvauksessa kerrottaneen, että vaikka merkityksellisyys on ollut viimeisen 10 vuoden aikana iso juttu, harva brändi on kuitenkaan pystynyt tekemään kovin merkityksellisiä asioita eivätkä brändien liiketoiminnasta irralliset kampanjat ole tulosten valossa vedonneet kuluttajiin erityisen hyvin.

Sederlöf ei kuitenkaan koskaan päässyt kuulemaan puheenvuoroa.

– Sille oli varattu 15 minuuttia aikaa ja se oli sijoitettu kaikkein pienimmälle lavalla. Kun menin paikalle, oli ihmisiä jonossa neljä kertaa sen verran kuin mitä tila veti.

Jos Sederlöf voisi viedä Cannesista yhden asian kotiin viemisiksi, olisi se ilmapiiri.

– Haluaisin pullottaa tämän fiiliksen ja vapauttaa sitä tasaisin väliajoin niin, että se säilyisi meillä toimistolla ympäri vuoden.