Unsplash/Toomas Tartes
Brändit

Patagonian omistaja antaa miljardiyrityksensä pois taistellakseen ilmastokriisiä vastaan

15.9.2022 10:55
Toni Rajamäki
Vastuullisuudestaan tunnettu vaatealan yritys kuuluu jatkossa voittoa tavoittelemattomalle järjestölle.

Yli miljardin dollarin liikevaihtoa takovan vaatealan yrityksen Patagonian perustaja ja omistaja Yvon Chouinard antaa yrityksensä pois. Hän kertoi asiasta keskiviikkona.

Chouinard lahjoittaa vastuullisuudestaan tunnetun jättibisneksensä voittoa tavoittelemattomalle järjestölle, joka yrittää pelastaa maapalloa. Jatkossa kaikki yrityksen tuotot ohjataan planeetan pelastamiseen, Chounaird kertoo.

– Tästä lähtien Maa on ainoa osakkeenomistajamme, yritys viestittää.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Chounaird loi mallin, jonka myötä päätösvalta pysyy Patagonian käsissä. Tällä varmistetaan, ettei yritystä voi myydä tai listata julkiseksi.

Osakkeista kaksi prosenttia lahjoitettiin säätiölle, jolla on kaikki päätöksentekovaltuudet ja joka valvoo yrityksen mission ja arvojen toteutumista. Loput osakkeet menivät Holdfast Collective -nimiselle järjestölle, joka käyttää jokaisen saamansa dollarin taisteluun ilmastokriisiä vastaan.

– Jos meillä on toivoa siitä, että planeetta ja myös yrityksemme kukoistaa 50 vuoden päästä, meidän kaikkien on tehtävä se, mitä resursseillamme voimme tehdä. Tämä on yksi tapa, jolla teemme tehtävämme, Chounaird avaa.

– Sen sijaan, että muutumme julkiseksi, menemme kohti "purposeamme". Emme poimi arvoa luonnosta ja muuta sitä sijoittajien rikkaudeksi, vaan käytämme Patagonian luomaa vaurautta suojelemaan kaiken vaurauden lähdettä.

Patagonia on ollut ympäristötyössä edelläkävijä jo vuosikymmenten ajan. Yrityksen mukaan se on kerännyt ympäristön hyväksi jo 140 miljoonaa dollaria.