Kuva: Haaga-Helia
Digitaalisuus

Opintopiste plakkariin somevideoita katsomalla – Suomessa lanseerataan tiettävästi maailman ensimmäinen Tiktok-sovelluksessa suoritettava korkeakoulukurssi

15.3.2024 11:43
Mikko Perttunen
Tietoturva-asiat puhuttivat kurssin suunnitteluvaiheessa.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu lanseeraa tiettävästi maailman ensimmäisen täysin Tiktokissa suoritettavan korkeakoulukurssin.

Tiktokin asema ja suosio erityisesti nuorten, mutta myös täysi-ikäisten keskuudessa on jatkuvassa kasvussa, ja Suomessakin on jo 1,5 miljoonaa Tiktokin käyttäjää.

– Olemme jo ennestään vahvistaneet Haaga-Helian orgaanista näkyvyyttä Tiktokissa, koska siellähän kohderyhmämme eli erityisesti amk-opiskelijat ja tulevat opiskelijat ovat. Teemme aika paljon opiskelijasisältöä ja esimerkiksi meemejä, mutta ryhdyimme pohtimaan, pitäisikö meidän tarjota alustalle myös korkeakoulutasoista sisältöä, Haaga-Helian markkinoinnin asiantuntija Hanna Huuskonen kertoo.

Tiktokissa suoritettava kurssi koostuu videoluennoista, jotka käsittelevät yrittäjyyden eri osa-alueita. Ensi viikolla avautuva kurssimateriaali sisältää 14 eri mittaisesta videota, joihin liittyy pieniä tehtäviä. Lisäksi opintopisteen saadakseen kurssista on tehtävä lopputyö, joten pelkästään ruutua tuijottamalla opintopistepottia ei saa kartutettua.

– Tiktok on yksi tapa ja alusta muiden joukossa tuoda tietoa korkeakoulusta ja kursseista niille, jotka eivät ehkä törmää niihin muissa medioissa, ja tarjota koulutussisältöä kanavassa, jossa ihmiset ovat jo valmiiksi, Huuskonen sanoo.

Tiktokin kohdalla ovat viime aikoina puhuttaneet tietoturvaan ja tiedonkeruuseen liittyvät ongelmat. Esimerkiksi Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti tällä viikolla kiinalaisen Bytedancen kehittämän sovelluksen kieltävän lain puolesta.

Tietoturva puhutti myös Haaga-Heliassa.

"Kenenkään ei ole pakko ladata sovellusta."
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

– Siitä on kyllä keskusteltu, ja aihetta on monta kuukautta jumpattu täällä meidän päässämme. Mitkään Haaga-Helian järjestelmät eivät kuitenkaan ole yhteydessä Tiktokiin, ja kurssi on vapaaehtoinen. Kenenkään ei siis ole pakko ladata sovellusta, Huuskonen sanoo.

Tietoturva ei toki välttämättä ole ainoa Tiktokiin liittyvä ongelma, vaikka se onkin viime aikoina ollut otsikoissa.

– Tietysti voidaan keskustella myös siitä, mitä haittaa sosiaalisen median käytöstä yleisesti on, Huuskonen myöntää.

Huuskonen korostaa, että Haaga-Helian arvoihin kuuluvat rohkeus ja kokeilemisen kulttuuri.

– Seuraamme nyt tietysti kurssin aiheuttamaa keskustelua ja siitä saatavaa palautetta. Haluamme kuitenkin olla ensimmäisenä tekemässä jotain uutta, Huuskonen sanoo.

Tiktok-kurssi on avoin kaikille kiinnostuneille, ja kurssista voi saada opintopisteen ilmoittautumalla Haaga-Helian avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

Juttua muokattu klo 13.00: Selvennetty Huuskosen kommenttia