Kuva: Picadeli
Mainonta

Oletko GOAT vai Sigma? Picadeli puhuu kulhokampanjassaan nuorten kieltä

15.5.2025 10:28
Mikko Perttunen
Z-sukupolven ruokavalinnoista päättävät Tiktok-algoritmit.

Picadeli lanseeraa valikoituihin salaattibaareihinsa toukokuussa rajoitetun erän uniikkeja salaattikulhoja, joille on annettu nimiä kuten GOAT, Sigma ja Rizz. Kulhojen sisältö valitaan itse salaattibaarista.

Salaattibaariyrityksessä uskotaan, että kulhot resonoivat Tiktok-sukupolvessa:

– Haluamme herättää nuorten kiinnostuksen kasviksia kohtaan tavalla, joka tuntuu heistä aidosti omalta. Uudet trendikulhot yhdistävät herkulliset raaka-aineet, huumorin, itseilmaisun ja visuaalisuuden – eli kaiken sen, mikä tekee ruoasta kiinnostavaa Z-sukupolvelle, Suomen Picadeli Oy:n apulaismaajohtaja, Kaisa Väistö-Nurminen kertoo tiedotteessa.

– Puhumme heidän kieltään, toimimme heidän kanavissaan ja inspiroimme arjen valintoja. Meidän tehtävämme on tehdä kasvisten syömisestä yhtä kiinnostavaa kuin niiden kuvaaminen Tiktokiin, hän jatkaa.

Ruokainspiraatio löytyy yhä harvemmin kirjoista tai perinteisestä mediasta.
MAINOS

Taustalla on ketjun teettämä kansainvälinen kyselytutkimus, jonka perusteella vain 4,3 prosenttia suomalaisista 18–24-vuotiaista syö päivittäin hedelmiä ja vihanneksia WHO:n suositusten mukaisen määrän. Lähes puolet nuorista ei ole edes tietoisia suosituksista.

Syyt vähäiselle kulutukselle ovat kyselyn mukaan arkisia: terveellinen ruoka on kolmasosalle nuorista taloudellisesti tavoittamattomissa. Lisäksi ruoanlaittoon ei ole aikaa eikä inspiraatiota, mikä on yleinen syy kasvisten vähäiselle kulutukselle ylipäätään, mutta korostuu erityisen paljon nuorten vastauksissa.

Peräti 64 prosenttia Z-sukupolven edustajista uskoo sosiaalisen median vaikuttavan heidän käsitykseensä terveellisestä ruuasta. Ruokainspiraatio löytyy yhä harvemmin kirjoista tai perinteisestä mediasta. Sitä haetaan nyt Tiktokista (74 prosenttia vastaajista), Instagramista (72 %) ja YouTubesta (32 %).

Suomalaisten nuorten kohdalla Tiktok, Instagram ja ystävien suositukset nousevat selvästi tärkeimmiksi lähteiksi. Ruokavalinnoista päättävät siis algoritmit, suosittelut ja omassa syötteessä näkyvät videot.

Picadelin Vegocracy-raportti perustuu kansainväliseen kyselytutkimukseen, jonka toteutti Picadelin pyynnöstä globaali tutkimusyritys Ipsos.

Tutkimus koostuu yli 12 000 haastattelusta, joihin osallistui 18–65-vuotiaita miehiä ja naisia seitsemässä maassa: Suomi, Ruotsi, Saksa, Belgia, Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat.

Kussakin maassa tehtiin vähintään 1 000 haastattelua.

Haastattelut tehtiin marraskuusta 2024 tammikuuhun 2025.

MAINOS