Ilmiöt

Neljännes kaikista pääomasijoituksista kohdistuu ilmastoteknologiaan

Tuoreen tutkimuksen mukaan nyt sijoitetaan päästövähennyksiä mahdollistaviin teknologioihin. Ilmastosijoituksissa näkyy myös huolestuttavia trendejä.
Kuva:
Unsplash
Neljännes kaikista pääomasijoituksista kohdistuu ilmastoteknologiaan

Liikkeenjohdon konsultointia ja yritysvastuupalveluita tarjoavan PwC:n julkaiseman PwC State of Climate Tech 2022 -raportin mukaan yli neljännes kaikista maailman pääomasijoituksista sijoitetaan ilmastoteknologiaan. Alan kiinnostavuutta sijoittajien silmissä lisää ilmastonmuutoksen torjunta EU:n yhtenä päätavoitteena sekä pyristely pois energiariippuvuudesta Venäjään.

– Ympäristöteknologia sijoituskohteena joutui todellisen koitoksen eteen tänä vuonna Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan, inflaation ja pääomamarkkinoiden korjausliikkeen vuoksi. Kiinnostus alaa kohtaan kuitenkin säilyi, sanoo PwC Suomen vastuullisuus- ja ESG-konsultoinnista vastaava Jussi Nokkala.

Ilmastoteknologialla tarkoitetaan ratkaisuja, joiden tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä tai puuttua ilmastonlämpenemisen vaikutuksiin. Suosituimpia sijoituskohteita ilmastoteknologian alalla ovat päästövähennyksiin tähtäävät teknologiat.

Ilmastoteknologian huippuvuosi oli 2021. Silloin alan startupeihin sijoitettiin parhaimmalla kvartaalilla jopa yli 30 miljardia dollaria. Tänä vuonna rahoituksen määrä kokonaisuudessaan on laskenut vuoden takaiseen nähden. Nyt sijoitusten määrä on noin 15–20 miljardia dollaria kvartaalissa. Ilmiötä selittää osin sen, että riskisijoitusten kokonaismäärät ovat vähentyneet, mikä heijastuu myös ilmastoteknologiaan.

Yritysten saaman alkurahoituksen määrä on myös laskussa viime vuoteen nähden. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä useampi yritys ei etene myöhemmille rahoituskierroksille. Raportin mukaan markkinat eivät edistä ilmastotavoitteita tarpeeksi tehokkaasti. Useat uudet teknologiat, joilla voitaisiin edistää ilmastotavoitteita, ovat alirahoitettuja. 

Ilmastoteknologia kiinnostaa ja alan uskotaan kasvavan, vaikka sijoitustrendeissä on vielä parantamisen varaa. PwC:n kyselyn mukaan kahdeksan kymmenestä sijoittajista aikoo lisätä ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyviä sijoituksia seuraavan kahden vuoden aikana. Sijoittajat myös pitivät markkinoiden tulevaisuuden näkymiä hyvinä.

Kiinnostus näkyy jo nyt joillakin aloilla. Esimerkiksi hiilidioksidin talteenottoon, hyödyntämiseen ja varastointiin liittyvät teknologiat ovat keränneet tänä vuonna jo yli puoli miljardia dollaria enemmän sijoituksia kuin viime vuonna yhteensä.

Lue myös: Teknologiayhtiö Solita rakentaa EU-kansalaisille palvelun, jonka avulla jopa sadat miljoonat ihmiset saattavat osallistua ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun

Seuraa MarkkinointiUutisia sosiaalisessa mediassa ja saat tuoreet uutiset helposti feediisi.

Lisää luettavaa