Gubbe
Brändit

Miljardiluokkaan pyrkivä Gubbe keräsi kasaan “äärimmäisen harvinaisen” sijoitussumman

12.5.2022 8:10
Toni Rajamäki
Suomalaisyritys avasi toiminnan viime vuonna Ruotsissa, nyt katseet ovat Isossa-Britanniassa.

Suomalainen vanhuspalveluiden tarjoaja Gubbe on kerännyt komean, yli neljän miljoonan euron rahoituksen sijoittajilta. Rahapotin avulla investoidaan muun muassa uusien markkinoiden avaamiseen.

Gubben toinen perustaja Meri-Tuuli Laaksonen (kuvassa vasemmalla) sanoo sijoituksen olevan poikkeuksellinen.

– Tämä on äärimmäisen harvinaisen suuri summa yritykselle, jonka perustajat ovat naisia, Laaksonen hehkuttaa MarkkinointiUutisille.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Laaksonen on oikeassa. Suomesta ei löydy montaa kokonaan naisten perustamaa yritystä, jotka olisivat keränneet kasaan vähintään neljän miljoonan euron rahoitusta yhdellä sijoituskierroksella. Yksi harvoja siinä onnistuneita on fintech-yhtiö Enfuce, joka keräsi viime vuonna 45 miljoonan euron rahoituksen.

Ylipäänsä naisten perustamat startupit saavat maltillisesti pääomasijoittajien varoja. Harvard Business Review -lehden mukaan vuonna 2020 kaikista maailman VC-sijoituksista vain 2,3 prosenttia valui naisten johtamiin startupeihin. Kun tarkkailuun otetaan täysin naisvoimin perustetut ja johtamat yritykset, prosenttilukema on vieläkin pienempi.

Gubben uusimman sijoituskierroksen pääsijoittajana toimi ruotsalainen VC-sijoittaja Spintop Ventures.

Gubben toinen perustaja on Sandra Lounamaa (oikealla) sanoo, että sijoituksen avulla kasvua on mahdollista vauhdittaa.

– Jatkamme investoimista kasvuun. Tämän sijoituksen avulla pystymme kehittämään teknologiaamme ja avaamaan uusia markkinoita, Lounamaa kiteyttää.

Gubben liiketoiminta perustuu siihen, että yrityksen palkkaamat avustajat eli “gubbet” toimivat ikäihmisten apuna arjessa edistäen heidän hyvinvointiaan. “Gubbet” kirjaavat jokaisen käynnin jälkeen sovellukseen raportin, joka lähetetään vanhusten omaisille.

Viime vuonna Gubbe nousi ensimmäistä kertaa miljoonan euron liikevaihtoon. Vuonna 2020 liikevaihto oli vielä vajaat 300 000 euroa. Kasvua tuli etenkin Suomesta, mutta myös viime vuonna avatulla Ruotsin-markkinalla oli vaikutusta liikevaihdon kehitykseen. 

– Ruotsissa vastaanotto on ollu todella positiivista, ja kasvamme siellä nopeampaa kuin Suomessa. Ruotsin osuus liikevaihdostamme on vielä alle viisi prosenttia, mutta Suomen lukemiin noustaan varmasti nopeasti, Laaksonen kertoo.

Seuraavana Iso-Britannia

Gubbe aikoo uuden rahoituksensa turvin tuplata teknologiatiiminsä koon, jotta laajentuminen uusille markkinoille onnistuu myös teknisestä näkökulmasta katsottuna. Lounamaa ja Laaksonen kertovat, että Gubben suunnitelmissa on avata tänä vuonna Ison-Britannian markkina.

– Menemme Britteihin nöyrästi, ja meillä on siellä vielä paljon opittavaa kuluttajakäyttäytymisestä, markkinoinnista ja myynnistä. Siellä on kuitenkin selkeä tarve tällaiselle palvelulle. Briteissä on jonkin verran vapaaehtoistoimintaa, jolla vanhuksia autetaan, mutta kaikille apua tarvitseville ei riitä vapaaehtoisavustajaa. Lisäksi vapaaehtoisilta puuttuu raportointivastuu, ja toiminta voi olla epätavoitteellista. Siksi Gubbelle on tarvetta, Laaksonen avaa.

Sumujen saarten jälkeen vuorossa ovat Tanska ja Saksa. Kasvua haetaan tietenkin myös nykyisiltä markkinoilta. Etenkin Ruotsissa on vielä runsaasti otettavaa, mutta myös Suomessa on vasta raapaistu pintaa.

– Suomessa vanhusten kotihoidon markkina-arvo on miljardi euroa. Tällä hetkellä 90 prosenttia palveluista tuotetaan kuntien puolesta ja 10 prosenttia yksityisenä, mutta tämä suhde muuttuu tulevaisuudessa, Lounamaa jatkaa.

Gubbella onkin kohta edessään kymmenien miljardien eurojen markkina, sillä yksityisten avustajien tarve on suuri kaikissa länsimaissa. Ison-Britannian, Saksan ja Tanskan jälkeen tavoitteena on laajentua moniin muihinkin maihin. 

– Meillä on edelleen tavoitteena, että voimme olla vuonna 2024 100 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä yritys. Tämän myötä valuaatiomme voisi olla jo miljardi euroa. Mitä suuremmaksi kasvamme, sitä suuremman positiivisen vaikutuksen saamme aikaiseksi ikäihmisten ja nuorten elämiin, Lounamaa päättää.