Luovuus

Metsää ja vihreää höyryä – VR:n ulkoasuideakilpailun voittajien ideat vaunuihin ensi vuonna

18.12.2023 12:36
Mikko Perttunen
"Green Steam ammentaa inspiraatiota junailun historiasta ja höyryjunien ajasta."

VR:n ja muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon järjestivät junien ulkoasuille ideakilpailun, johon osallistui lopulta 186 kilpailutyötä. Kilpailulautakunta valitsi voittajaksi Aimo Katajamäen Green steam -nimisen työn. Yleisöäänestyksen voitti Polina Rogovan Suomen metsä -niminen ehdotus.

Katajamäki on saanut aiemmin muun muassa muotoilun valtionpalkinnon ja tehnyt sisustusta ja kuvataidetta yhdistäviä teoksia julkisiin rakennuksiin tunnettujen arkkitehtitoimistojen kanssa. Lisäksi hän on jo pitkään tehnyt kuvituksia esimerkiksi Helsingin Sanomiin.

– Green Steam ammentaa inspiraatiota junailun historiasta ja höyryjunien ajasta. Vuosikymmenien aikana musta hiili on vaihtunut vihreään sähköön, ja nyt orgaaninen kevyesti leijaileva kuvio yhdistää VR:n pitkän historian tulevaisuuden junamatkailuun, Katajamäki kertoo tiedotteessa.

Voittajien ehdotukset toteutetaan yhteen kaukoliikenteen junavaunuun vuonna 2024. VR suunnittelee kuitenkin käyttävänsä voittajan luomaa visuaalista ilmettä tulevaisuudessa koko kalustossaan.

Yleisöäänestyksen voittaja Rogova on Aalto-yliopiston opiskelija, jonka idea keräsi yhteensä 5119 ääntä.

– Halusin löytää ratkaisun, joka sopii hyvin sekä kaupunkiympäristöön että luontomaisemiin. Lopulta syntynyt ratkaisu on pohjimmiltaan yksinkertainen; se on metsää kuvaava kuvio, joka peittää junan kokonaan. Tasapainottaakseni metsän yksityiskohtia junan mittakaavan kanssa, yhdistävänä elementtinä käytin VR-logoa. Mielestäni muotoilusta tuli harmoninen ja hauska ratkaisu, Rogova pohtii.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)