Unsplash
Media

Meta potkii jopa 13 prosenttia henkilöstöstään, mutta metaversumipanostukset jatkuvat

10.11.2022 13:50
Toni Rajamäki
Nopea kasvu ja haastava maailmantilanne saivat Facebookin emoyhtiön tekemään kovan ratkaisun.

Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta kertoi keskiviikkona irtisanovansa 13 prosenttia henkilöstöstään, mikä tarkoittaa potkuja noin 11 000 työntekijälle. Syynä on yhtiön liian nopea kasvu ja yleinen maailmantilanne, joka on tuonut ongelmia monille somejäteille.

Meta kertoi viime viikolla kolmannen kvartaalinsa tuloksistaan, jotka jäivät pettymykseksi. Liikevaihto laski viime vuoteen verrattuna reilulla miljardilla, ja nettotulos syöksi peräti 52 prosenttia.

Meta arvioi, että myynti laskee myös vuoden viimeisellä neljänneksellä, sillä mainostajat ovat tällä hetkellä varovaisia.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

Metan irtisanomisaalto ei tule kovin suurena yllätyksenä, sillä yhtiö on palkannut kymmeniä tuhansia työntekijöitä viime vuosina. Wall Street Journalin mukaan yhtiö palkkasi vuosina yli 27 000 työntekijää, ja tänä vuonna yhtiöön on tullut yli 15 000 uutta työntekijää. Noin vuosi sitten Meta kertoi palkkaavansa 10 000 työntekijää kehittämään yhtiön metaversumihanketta.

Metan irtisanomistiedotteesta voidaan päätellä, että leikkaukset eivät kohdistu miljardeja dollareja syöneeseen metaversumipuoleen – ainakaan isosti.

– Tässä uudessa ympäristössä meidän on käytettävä pääomaamme kustannustehokkaammin. Olemme siirtäneet resurssejamme pienemmälle määrälle erittäin tärkeille kasvualueille, kuten tekoälyyn, mainos- ja liiketoiminta-alustoihimme ja pitkän tähtäimen visioomme metaversumista, yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoo tiedotteessa.

Metaversumi on Metalle huipputärkeä hanke, sillä sen avulla yhtiö voisi vähentää riippuvuuttaan isoista käyttöliittymistä, kuten iOS:sta. Apple on aiemmin tuonut iOS:iin ominaisuuden, jolla käyttäjät pystyvät estämään mainosten näkymisen Facebookissa. Toisin sanoen se tarkoittaa, että Applen päätös on syönyt ison määrän mainosrahoja Metalta.