Unsplash/Tapio Haaja
Mainonta

Kuluttajat ovat kyllästyneitä perinteiseen mainontaan – ”Seuraavan luovan vallankumouksen tulee liittyä hyödyllisyyteen”

21.10.2021 9:20
Minna Lehto
Erityisesti videonkatselun keskeyttävät mainokset kyllästyttävät kuluttajia.

Kuluttajien sietokyky perinteiseen mainontaan heikkenee yhä, selviää digitaalisen markkinoinnin ja mainonnan organisaatio IAB:n uudesta raportista. Perinteiseen mainontaan on kyllästytty erityisesti silloin, kun se keskeyttää videonkatselun. Asiasta uutisoi MarTech-sivusto aiemmin tällä viikolla.

Mainoksettomien ja vähämainoksisten viihdepalveluiden lisääntyessä toimettomuudella voi olla vakavia seurauksia. IAB kehottaakin yrityksiä tekemään mainonnasta osan laajempaa mediakokemusta: joustavamman, toistuvamman, ketterämmän ja ”aina päällä olevan” osan sitä, miten yritykset toimivat kuluttajien kanssa aiempaa kokonaisvaltaisemman ja arvovetoisemman kokemuksen saamiseksi.

Yritysten tulisi kiinnittää erityistä huomiota kuluttajien vaatimuksiin arvonvaihdosta mainoskontekstissa, IAB:n toimitusjohtaja David Cohen neuvoo.

– He haluavat meidän keskittyvän uudelleen heidän tarpeisiinsa sekä keksimään uudelleen mainosmuodot ja sen, mitä mainonta voi olla. Seuraavan luovan vallankumouksen tulee liittyä hyödyllisyyteen, ei vain älykkyyteen.

Myös moninaisuus, oikeudenmukaisuus ja osallisuus ovat raportin mukaan tärkeitä seikkoja. Kuluttajien arvojen tulisi heijastua brändin arvoihin. Asian epäonnistunut tai hidas kehittäminen organisaatiossa voi johtaa esimerkiksi kykyjen menettämiseen kilpailijoille.

IAB ei kuitenkaan vielä täysin usko perinteisen mainonnan päättymiseen – olemmehan edelleen mainostaulujen ja ohittamattomien videomainosten piirittämiä. Samaan aikaan on kuitenkin selvää, että kuluttajat etsivät sisältöä, joka on suunnattu heidän henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Tätä voi entisestään hankaloittaa yksityisyyden kova vaatimus, joten vaihtoehtoisille ja kuluttajille turvallisille ratkaisuille on kysyntää.

Eräs haasteeseen vastaava ratkaisu on esimerkiksi myymälämainonnan digitalisaatio ja kohdennusautomaatio, jota Doohlabs kehittää Suomessa.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)